U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom ovoga bi tjedna trebali napraviti prijedlog zakona o IPO-u HAC ONC-a, navodi se u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Vlada će od Sabora tražiti i izglasavanje po hitnoj proceduri kako bi se inicijalna javna ponuda mogla objaviti najkasnije do 1. prosinca. U Vladi smatraju da je u šest mjeseci moguće riješiti svu proceduru kako bi HAC ONE bio privatiziran.

Ako u saboru bude izglasan potreban zakon, započet će likvidacija tvrtke Autoceste Rijeka – Zagreb i pripajanje Hrvatskim autocestama, a HAC ONE će iz d.o.o. biti oblikovan u d.d. Između HAC-a i HAC-a ONE bit će potpisan ugovor o upravljanju te će se izmijeniti Pravilnik o autocestama. Sve to bi trebalo biti gotovo do listopada.

Nakon odobrenja prospekta kreće promocija izdanja, prikupljanje ponuda, formiranje cijena i alokacija te uvrštenje dionica.

Prema procjeni Jutarnjeg, očekuje se da najveći dio vlasništva kupe investicijski ulagači, no nepoznanica je ima li Vlada većinu u Saboru za izglasavanje Zakona o privatizaciji HAC ONE-a.

Privatizacijom HAC ONE-a država i HAC namjeravaju prikupiti 1,2 milijarde eura, a država bi postala vlasnik 48 posto HAC ONE-a, dok bi većinsko vlasništvo imali institucionalni i privatni ulagatelji.

U ovom trenutnku dug HAC-a iznosi 3,1 milijarde, a Vlada smatra da bi se nakon provedenog IPO-a dug smanjio na 2,4 mlijarde. Vladine projekcije govore da bi HAC ONE trebao biti profitabilna tvrtka te da bi država godišnje na osnovu poreza na dobit uprihodila oko 30 milijuna eura.
 
 
Izvor: Dnevno.hr
Autor: M. Marić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Objavljeno: 11. 5. 2015.