Okrugli stol u Zagrebu na temu kakav Zakon o referdnumu trebamo okupio je na jednom mjestu brojne incijatore referendumskih akcija u Hrvatskoj. Ako se njih pita ne ovakav kakav vladajući predlažu. Glavna zamjerka odnosi se na odredbu prema kojoj bi se potpisi ubuduće prikupljali isključivo u uredima državne uprave, te putem servisa e-građani. Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

"Ne možemo prikupljanje potpisa vratiti u urede državne uprave. Demokraciji je mjesto na ulici i trgovima, jer tamo građani dolaze i imaju pravo iznijeti svoj stav. Uvjeren sam da saborski zastupnici neće dići ruku za postojeći prijedlog", rekao je Stipić. A čija je namjera, kaže profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podolnjak, ograničiti daljnje referendumske inicijative. Ističe kako bi prikupljanje potpisa isključivo u uredima države uprave zbog radnog vremena znato usporilo cijeli proces, a kritike iznosi i na račun prikupljanja potpisa putem interneta.

"Gledao sam kako to funkcionira u Sloveniji, prilično jednostavno. Kod nas je taj sustav kompliciran, nedavno sam to učinio da vidim kako to izgleda, mislim da bi to bilo jako komplicirano za velik broj građana koji nisu informatički pismeni", istaknuo je Podolnjak. Iako se rok za prikupljanje potpisa s 15 produžuje na 30 radnih dana to neće biti dovoljno ako se ustraje na zabrani prikupljnja potpisa na javnim mjestima, poručili su sudionci okruglog stola. Čelnica inicijative ´U ime obitelji´ Željka Markić.

"Istraživanja pokazuju da su dostupnost mjesta izjašnjavanja i normalan rok ključni za broj ljudi koji će izaći na referendum. I druga stvar da se definira broj potpisa koji se treba osigurati, a na postotak. Svjedoci smo sad brojni prijevara", rekla je Markić. Propuštena je velika prilika da se uvedu kvalitetna referendumska pravila, istaknuo je jedan od incijatora refernduma protiv monetizacije autocesta Mijat Stanić. Između ostalog i odredba po kojoj bi se o ustavnosti referendumskog pitanja odmah na početku incijative oglasio Ustavni sud.

"Ako je provjerena ustavnost prije nego počnemo prikupljati potpise onda bi se referendum mogao održati dva mjeseca nakon prikupljanja potpisa. A ne da ovako imamo sapunice da građani zaborave o čemu smo mi to pričali prije sedam, osam mjeseci ili prije godinu dana kao što je slučaj sa outsourcinog gdje smo u sedmom memseu predali potpise, a još ne znamo koji na sve rokovi očekuje", zaključuje Stanić. Prijedlog novog Zakona o referndumu uskoro bi trebao proći prvo saborsko čitanje.
 
 
Izvor: Republika.eu
Autor: Media Servis
FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Objavljeno: 17. 2. 2015.
 
 
 
 
O demokratskim pravima naroda, izvora demokracije, želi se odlučivati zakonom koji ima intenciju u potpunosti onemogućiti svako referendumsko izjašnjavanje, koji je, dakle, u svojoj biti nedemokratski zakon, štoviše, mogu se vrlo jasno očitati autokratske tendencije i odlike.
 
Stari, rigidni zakon, želi se zamijeniti novim još rigidnijim. U usporedbi s prosječnim europskim zakonom o referendumu - ovo je Tunguzija. Nijednu primjedbu, koje su se godinama iznosile na račun staroga zakona, nije se uzelo u obzir. U računu se našla samo očajna želja vlasi za vladanjem bez ičije kontrole. Ovo je potpuno nedemokratski zakon i ako ga Sabor doista donese - treba stupiti u posvemašnji generalni štrajk.