Treći dan zaredompregovaraju. Iako još na početku, razgovori između predstavnika ministarstva i konzoricja koji stoje iza različitih ponuda za monetizaciju traju između osam i deset sati dnevno; sa svake strane stola je petnaestak pregovarača, uz strogo definirana pitanja i teme razgovora.

"Ovo je na razini neobvezujućih ponuda, određene su teme, svi ponuditelji pod istim uvjetima na iste teme pregovaraju s našim timom. Za jedno dva tjedna, negdje sredinom veljače, ponovno će se oko istih tema i otvorenih pitanja nastaviti pregovori", izjavila je Renata Ivanović, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U igri su i dalje austrijski Strabag i još dva konzorcija: u jednom je, uz strane ulagače, jedan, a u drugom tri hrvatska obvezna mirovinska fonda.

"Mi mislimo da sve što može diže vrijednost imovine naših članova je pozitivno i želimo u tome sudjelovati", kazao je Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavoga obveznog mirovinskog fonda.

No prema istraživanju rađenom za pojedine mirovinske fondove, članovi o monetizaciji ne znaju mnogo.

88% posto građana ne zna tko se uopće javio na natječaj. Samu monetizaciju kao koncept ne podržava čak 71 posto ispitanika. Ako bi se kao koncesionari prijavili domaći mirovinski fondovi u kombinaciji sa stranim ulagačima, podržalo bi ih 42 posto ispitanika, a ako bi u monetizaciju išli bez stranog kapitala, domaće bi mirovinske fondove podržalo čak 66 posto ispitanika.

"U svakom slučaju mirovinski su fondovi zainteresirani za ulaganje u infrastrukturne projekte; privatizacija, monetizacija, zvoite to kako hoćete, to je dobar projekt, a i ulaganja u Hrvatsku nama su prioritet", dodaje Vlaić.

No da bi uopće došli u priliku da uđu u drugi krug pregovora za monetizaciju, ponuditelji moraju čekati odluku Ustavnog suda. Točnije, moraju vidjeti je li referendumsko pitanje inicijative "Ne damo naše autoveste" uopće ustavno te - ako jest - hoće li doći do referenduma.

Odluka ustavnog suda očekuje se početkom ožujka.
 
Pogledajte video materijale na izvorniku.
 
 
Izvor: RTL.hr
Autor: RTL
Foto: screenshot
Objavljeno: 30. 1. 2015.