Na Svjetskom kongresu BWI-a održanom krajem studenog u Južnoj Africi predstavnik Nezavisnog cestarskog sindikata Anđelko Kasunić predstavio je kronologiju borbe NCS-a protiv agencijskog rada pred oko 800 delegata iz sindikata udruženih u ovu globalnu središnjicu.

Kasunić je naveo da je pojam agencijskog rada u Hrvatskoj uveden 1996. godine, odmah nakon rata, kao nešto što je sasvim normalno u Europi. Agencijski radnik je radnik koji nije stalno zaposlen već radi poslove koje ugovara agencija i time nema naknadu za bolovanje, nema godišnji odmor i uvijek radi za manju plaću od radnika koji su izravno zaposleni u poduzeću kojem ih je agencija iznajmila.

2004. godine NCS je kolektivnim ugovorom izbacio agencijski rad i rad na određeno iz triju najvećih kompanija u kojima djeluje (Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Autoceste Rijeka – Zagreb), gdje je do tada oko 40 posto radnika radilo na određeno ili preko neke agencije. Ulaskom Hrvatske u duboku gospodarsku krizu 2010. godine agencije se vraćaju u te tvrtke, pa tako, primjerice, ARZ u jednom danu raskida 200 ugovora svojim radnicima koji idući dan rade isti posao kao i do tada, samo sada preko agencije i za plaću koja je manja za oko 30 posto. Pregovorima i pritiscima NCS taj problem 2011. uspijeva riješiti u poduzećima u kojima ima članstvo i postaje svjestan nužnosti sustavne borbe protiv agencijskog rada u Hrvatskoj.

Sindikatu se počinju javljati radnici iz drugih tvrtki (Deutsche telekom – HT) oko problema agencijskog rada i za njih NCS s jednim odvjetničkim društvom dogovara zastupanje. U idućem je periodu 30 agencijskih radnika tužilo HT i agenciju za privremeno zapošljavanje i dobilo sporove.

Početkom 2014. godine u emisiji na javnoj televiziji predsjednik NCS-a Mijat Stanić pozvao je agencijske radnike da se, bez obzira na to što nisu članovi, obrate NCS-u koji će ih podržati u postupku podnošenja tužbi protiv agencija za koje su radili. U roku od deset dana javilo se 65 radnika iz cijele Hrvatske koji nisu članovi NCS-a i započeo je proces prikupljanja dokumentacije za tužbe. NCS je angažirao odvjetničko društvo koje je u početku bilo voljno raditi besplatno, uz pokrivanje troškova vještačenja od strane sindikata, i s tim je odvjetničkim društvom dogovoreno zastupanje. Nakon toga se NCS-u javlja još radnika koji se također uključuju u proces podnošenja tužbi.

Rezultat dosadašnjeg rada je 18 pravomoćnih presuda, 40 nepravomoćnih i oko 20 sporova koji se još vode. NCS je do sada uložio preko 140.000,00 kn vlastitih sredstava u sudske postupke. Osim presuda kojima su agencijski radnici kompenzirani, tužbe su imale i dalekosežniji efekt: agencije sada paze da isplaćuju plaću kakvu imaju i radnici u poduzećima u koja upućuju radnike, a firmama u kojima NCS ima članstvo ni ne žele ustupiti svoje radnike.

U međuvremenu je došlo i do pokušaja pokretanja zajedničke kampanje s drugim sindikatima na području Hrvatske oko ove teme, međutim, sindikati još uvijek nisu spremni uložiti svoja sredstva u radnike koji nisu u njihovom članstvu i ta kampanja još uvijek, nažalost, nije realizirana.

U 2018. NCS namjerava objaviti rezultate tužbi i ponovno pozvati agencijske radnike da se jave za besplatno zastupanje. Ako se pritom nađu partneri iz Hrvatske ili regije koji bi se bili spremni priključiti ovoj inicijativi, sindikalizam na ovim prostorima imat će priliku napraviti značajan iskorak u rješavanju gorućeg problema agencijskog rada.