U srijedu 29. ožujka očekuju nas izbori za radničko vijeće u HAC-ONC-u. Održavat će se cijeli dan na 30 biračkih mjesta u Hrvatskoj, a potrebno je da na izbore izađe trećina, dakle nešto manje od 1000 radnika, kako bi bili valjani. Premda je lista kandidata za članove i njihove zamjenike u radničkom vijeću samo jedna, sindikalna, upravo to je razlog više da je podržimo izlaskom na izbore.

Zajednička sindikalna lista nastala je kao dio procesa sazrijevanja i ujedinjavanja dvaju sindikata prisutnih u HAC-ONC-u. Umjesto da se borimo jedni protiv drugih, odlučili smo se ujediniti u borbi protiv nametanja privatizacije, outsourcinga, agencijskog rada, smanjenja plaća, drastičnog poskupljenja cestarina i masovnih otpuštanja, jer od tih i drugih problema koji nam neprestano prijete dosad su nas spašavali samo i jedino organiziranost, zajedništvo i solidarnost.

Naša organiziranost i široka solidarnost koju smo primili jedini su razlog zašto Hrvatske autoceste danas nisu u koncesiji, zašto i dalje imamo dobra radna mjesta i zašto cijene cestarina nisu skočile za 70 do 220 posto kao na koncesioniranoj dionici Autoceste Zagreb - Macelj ili za 100 posto kao na tunelu Učka, kojim također upravlja koncesionar. U borbi za svako radno mjesto, radničko vijeće je u proteklom mandatu kontinuirano vodilo sudske sporove i vraćalo na posao radnike kojima je masovno otkazivano zbog skrivljenog ponašanja. Organizirano se boreći protiv outsourcinga i agencijskog rada, borili smo se za kvalitetna radna mjesta, a prave bitke koje trebamo dobiti tek nam predstoje.

Pred nama je zahtjevno razdoblje - od druge polovice travnja započinjemo s objedinjenim kolektivnim pregovorima za HAC-ONC, HAC i ARZ, a ubrzo nakon toga slijedi spajanje poduzeća i restrukturiranje, koje se ne može provesti bez radničkog vijeća. Utoliko nije isto hoće li na izbore za radničko vijeće izaći tek zakonom propisana trećina radnika ili ćemo još jednom demonstrirati zajedništvo, izaći u velikom broju i tako pružiti podršku i povjerenje našim kandidatima za članove i zamjenike u radničkom vijeću, kao i sindikalnom timu u predstojećim kolektivnim pregovorima.

Kad smo zajedno, gospodari smo vlastite sudbine i nema uprave ni vlade koja takvu snagu može ignorirati. Podrška i pripadnost sindikatu iskazuju se 29. ožujka izlaskom na izbore.