Agenciji za zaštitu osobnih podataka uputili smo dopis kojim tražimo preispitivanje valjanosti privola koje je poslodavac zatražio od radnika putem posebne odredbe ugovora o radu u cilju obrade osobnih podataka koje prikuplja putem videonadzora.

U dopisu argumentiramo da je zahtjev poslodavca za privolu, sadržan u ugovoru o radu, teško razlučiti od drugih pitanja na koja se ugovor odnosi jer su ta druga pitanja ona na koja će radnik obratiti pozornost budući da utječu na njegov radni i socijalni status. Zbog toga je, smatramo, načelo informiranosti koje privola mora ispunjavati dovedeno u pitanje. Nadalje, stavljanjem zahtjeva za privolu u ugovor o radu poslodavac je nedvojbeno povrijedio načelo dobrovoljnosti pri davanju privole budući da moguća uskrata privole ima za posljedicu nezaključivanje ugovora o radu, što znači da je zbog težine posljedice radnik praktički prisiljen dati privolu. Dodatno, sloboda i dobrovoljnost povlačenja takve privole također ne postoje, jer je posljedica njenog povlačenja prestanak ugovora o radu. Sve navedeno ukazuje kako zahtjev za privolu radnika na obradu osobnih podataka putem videonadzora ne smije biti sadržan u ugovoru o radu jer se time povrjeđuju mnoga načela na kojima počiva Opća uredba o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom kretanju takvih podataka.

Zbog svega navedenog pozvali smo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da temeljem Opće uredbe i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN br. 42/18) poduzme potrebne mjere kako bi se utvrdilo je li opisana situacija u HAC d.o.o. u skladu s propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka te da poduzme odgovarajuće mjere za njihovo otklanjanje.