Do cijelog slučaja uklanjanja kartica s interneta došlo je, da se zaključiti, zbog nedostatka komunikacije između AZOP-a i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Dalija Orešković, kaže da je Povjerenstvo imalo rok od osam dana da bi u potpunosti udovoljilo rješenju AZOP-a da se uklone samo dijelovi iz imovinskih kartica dužnosnika, a posebno kako bi se onemogućila pretraga određenih podataka o njima na internetu. Taj rok im nije bio dostatan da pronađu odgovarajuće tehničko rješenje. Najlakše je bilo u tom roku ukloniti cijele imovinske kartice. Dolec danas kaže da su mogli i produljiti rok Povjerenstvu za rješavanje ovog problema, ali nisu - čini se, zbog nedostatka komunikacije.

Dolenc je izjavila da je i sam AZOP protiv uklanjanja čitavih imovinskih kartica s interneta. Sada joj je žao što nije došlo do dogovora i što Povjerenstvu nisu produljili rok za rješavanje problema.

Dolenc kaže da nije bilo nikakvog pritiska dužnosnika za povlačenje kartica s interneta, niti je bilo službenih zahtjeva za njihovim uklanjanjem, AZOP-u je samo, kaže Dolenc, ukazano na određene nepravilnosti. Rješenje su donijeli, objašnjava, slijedeći praksu europskih zemalja i na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je uklonilo kartice s interneta, da agencija to nije znala, kaže Dolenc.

- Nipošto agencija nije naložila skidanje imovinskih kartica. Naprotiv, mi smo bili zgroženi time, naše rješenje to i dokazuje, jer mi smo naložili samo uklanjanje minimalnog seta podataka, to rješenje smo temeljili upravo na Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Bili su (u imovinskim karticama, op.a.) objavljeni podaci koji nemaju svoju svrhu, koji ne odgovaraju na pitanje je li se dužnosnik našao u sukobu interesa, objašnjava Dolenc.

Slijedeći praksu europskih zemalja, tražili su mišljenje i drugih neovisnih tijela. Dolenc dodaje i kako su u Bruxellesu, u kojem je nedavno bila, iznenađeni političkom konotacijom ovog pitanja. Jer mi nismo naložili uklanjanje podataka koji su javni niti koji bi detektirali sukob interesa ili korupciju. To nije bio naš cilj. Bojim se da je naše rješenje pogrešno interpretirano i prezentirano. Nikakvih političkih pritisaka nije bilo, naprotiv - upravo sada se na nas vrši politički pritisak, dodaje, javlja HRT.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Portal Jutarnji.hr
Foto: CROPIX
Objavljeno: 7. 5. 2015.