Kako su izvijestili iz Autocesta Federacije BiH, radi se o izgradnji dionice između Tarčina zapadno od Sarajeva i ulaza u tunel na prijevoju Ivan, u dužini od 4,9 kilometara.

Ugovor su potpisali direktor Autoceste FBiH Adnan Terzić u ime investitora, direktor Euro-Asfalta Sarajevo i Granita AD Skopje Hamed Ramić u ime konzorcija izvođača radova te ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić. 

Vrijednost radova na novoj zahtjevnoj dionici je 77,9 milijuna eura, odnosno 66,6 milijuna eura bez PDV-a. Posao će se financirati kreditom Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). 

Direktor Terzić je izjavio kako je riječ o 8. ugovoru koji su entitetske vlasti potpisali nakon donošenja Zakona o trošarinama i usvajanja Prostornog plana za Autocestu na Koridoru Vc. 

 

"Ova dionica je bitna jer spaja tunel Ivan, koji je već u izgradnji, za koji je ugovor potpisan prošle godine, s Euro-asfaltom, dok sada imamo konzorcij Euro-asfalta i Granita i mislim da ćemo u rokovima izgradnje tunela uspjeti izgraditi i ovu dionicu i asfaltirati tunel i ovih blizu pet kilometara istodobno", izjavio je Terzić. 

Rok za dovršetak radova je 20 mjeseci. Na toj dionici izgradit će se dva mosta, dva vijadukta i četiri potpornjaka.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić istaknuo je da se neće stati na ovome, već u nastavku ove i iduće godine slijede novi ugovori za izgradnju dionica u središnjem dijelu zemlje te u Hercegovini. Dodao je kako za vrijeme koronavirusa nisu stali radovi ni na jednoj dionici, navevši da je na gradilištima trenutačno angažirano 1200 radnika.