Ovim dodatkom KU na sindikalnu je inicijativu ugovorena isplata naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika u iznosu od 415,00 kn mjesečno, odnosno u maksimalnom neoporezivom iznosu koji u trenutku potpisivanja ovog dodatka KU iznosi 5.000,00 kn godišnje.

Također, ovim dodatkom KU pristupilo se rješavanju akutnog problema odljeva vozača koji se očituje kako na razini države tako i na razini firme i predstavlja stalan operativni problem u svakodnevnom radu.

Dogovor do kojeg je u ovom trenutku bilo moguće doći uključuje brisanje radnog mjesta “vozač” i grupiranje vozača strojara u dvije skupine. Porastao je koeficijent “vozača strojara I”, a kao sindikat smo se založili da se radnim mjestom “vozač strojar II”, čiji je koeficijent umanjen, obuhvate oni radnici kojima je zbog gubitka radne sposobnosti ugrožena egzistencija. S obzirom na trenutno stanje na tržištu rada, povećanjem koeficijenta ovom je prilikom obuhvaćeno i radno mjesto “rukovatelja centralnog grijanja – domara”.

Svjesni smo da navedena povećanja koeficijenata ne obuhvaćaju velik broj radnika za čije bi koeficijente također bilo pravedno da se uvećaju. Nažalost, u ovom trenutku ovo su jedina povećanja koeficijenata o kojima je zbog deficitarnosti na tržištu rada i neposrednih potreba radnog procesa bilo moguće pregovarati i zadovoljni smo što smo u tome uspjeli.

Cilj nam je da kroz svaki kolektivni ugovor i njegove dodatke prava i dalje rastu u okviru mogućnosti firme i da pozitivne izmjene obuhvate što veći broj radnika, kao što je i dosad bio slučaj – od povećanja osnovice plaće Kolektivnim ugovorom iz veljače 2018., do prvog i drugog dodatka KU kojima smo odmah reagirali na izmjene Pravilnika o porezu na dohodak i ugovorili više neoporezivih primanja za sve radnike.