Hrvatske autoceste pokrenule su pilot-projekt namijenjen je da podsjeti vozače da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, a ista se pokazala učinkovitom u Europskoj praksi (Velika Britanija).

Nova signalizacija bit će postavljena na 20 lokacija, a prvi znakovi već su postavljeni na ravne dionice autocesta.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sigurnosni razmak između vozila na autocestama iznosi 70 metara pri vožnji brzinom od 130km/h. Kazna za neodržavanja razmaka je 265,45 eura.

"Vozači koji ne drže dovoljan razmak na autocestama predstavljaju ozbiljnu opasnost za sigurnost svih sudionika prometa te je zbog toga nužno pronaći što kvalitetnije prometno rješenje u cilju povećanja sigurnosti prometa na autocestama", kažu iz HAC-a. 

Na početku zone postavlja se prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Vertikalnu prometnu signalizaciju prati horizontalna prometna signalizacija koja se izvodi na voznim trakama na razmaku od 70 metara u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Gdje će biti postavljeni novi znakovi?

Znakovi će biti postavljeni na sljedećim dionicama:
Autocesta A1- Bosiljevo – Ogulin, Otočac – Perušić, Sveti Rok – Maslenica i Šestanovac – Zagvozd, Otočac – Žuta Lokva, Maslenica – Sveti Rok, Benkovac – Zadar 2 te Ravča – Zagvozd.
Autocesta A3- Lučko – Buzin, Kutina – Lipovljani i Nova Gradiška – Lužani, Buzin – Lučko, Kutina – Popovača i Babina Greda – Kopanica.
Autocesta A4- Ludbreg – Varaždin i Popovec – Sveta Helena. Na A5 na dionice Osijek – Čepin i Sredanci – Đakovo.
Autocesta A10- Čarapine – Čvor Ploče.
Autocesta A11- Velika Gorica jug – Velika Gorica sjever.