"Slobode govora nema ukoliko ona ne podrazumijeva slobodu govoriti i ono što se ne sviđa onima kojima je govor upućen, odnosno onima na koje se govor odnosi.

Ovih je dana ugledni hrvatski liječnik, voditelja Odsjeka za psihijatriju Opće bolnice Varaždin, dr. Nenad Horvat bio prisiljen podnijeti ostavku iz razloga što su se prosvjednici iz Savske našli uvrijeđenima njegovim komentarom na Facebooku. Pri tome je važno istaknuti da je dr. Horvat posvetio godine liječenju branitelja oboljelih od PTSP-a i da čak niti oni koji su se našli uvrijeđeni njegovim komentarom nemaju o njemu i njegovom radu loše mišljenje. Naprotiv, javno ga hvale kao stručnjaka. Stoga bi nakon njegove ostavke mnogi branitelji mogli ostati bez kvalitetne zdravstvene skrbi ali to prosvjednicima i nije bitno. Njima je bitno zastrašiti i ušutkati svakoga tko se sa njima ne slaže i tko ih se usuđuje kritizirati.

Može se zaključiti da nikome neće pasti dlaka s glave ako priziva krvavi Božić ili protupravno dva mjeseca kampira u centru grada i onemogućuje normalan život građana ali ako spomene "domoljublje" i klerofašizam onda slijedi kazna. Kako vidimo, neistomišljenike je dopušteno javno nazivati „kurvinim sinovima“, te prijetiti njima i članovima njihovih obitelji, ali samo ako to čine pripadnici pravovjerne i privilegirane društvene skupine. Prijetnje dr. Horvatu koje su dovele do njegove ostavke zbog stava kojeg je izrekao kao čovjek, građanin i stručnjak predstavljaju nastavak tihe pasivizacije i širenja straha u sve pore društva. Za očekivati je da će sad i brojni drugi građani pribjeći samocenzuri u strahu za vlastitu egzistenciju. Stoga je krajnje vrijeme da građani Hrvatske prestanu šutke pristajati na svakovrsno nasilje kojemu su izloženi već godinama. Onoga dana kada više nećemo moći bez straha javno izraziti svoje mišljenje, bez obzira koliko nepopularno ili pogrešno ono bilo, više nećemo biti slobodni ljudi. Taj dan nije daleko, a za neke je, kako vidimo, već i došao.

Pravo na slobodu govora, koje je ovih dana u Hrvatskoj grubo prijetnjama ugušeno, ima svoje lice i naličje. S jedne strane ono predstavlja pravo svake osobe da slobodno kaže ono što misli, sviđalo se to nekome ili ne, a sa druge strane ono predstavlja pravo svih ostalih da čuju što drugi misle. Osobe koje javno prosvjeduju i javno postavljaju zahtjeve same su odabrale javnu arenu za svoju političku borbu i dužne su, kada već zahtijevaju da ih se čuje, saslušati što drugi misle o njima. U slobodnoj zemlji ne smije i ne može biti "svetih krava", a oni koji su pokrenuli hajku na dr. Horvata misle da su upravo prosvjednici iz Savske te "svete krave".

Ukoliko prosvjednici iz Savske nisu klerofašisti, kakvima ih je nazvao dr. Horvat, sami su se itekako potrudili da ostave takav dojam. Time je u prvom redu doprinijela i njihova kostimografija crnih toga sa bijelim križevima, kao i eksplicitna podrška Katoličke Crkve, čija je osuda, dakako, izostala kada je dr. Horvat dobio brojne prijetnje smrću i kada ga se javno nazvalo „kurvinim sinom“.

Koristimo priliku da napomenemo da informacija koja se pojavila u javnosti i prema kojoj je dr. Horvat naš član, nažalost nije točna. Premda bi nam bila čast kada bi dr. Horvat bio naš član, on to nije niti je ikada bio. Imajući sve ovo u vidu, Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku izražava svoju solidarnost sa dr. Horvatom, te poziva građane da podrže pravo svih na legalan prosvjed, kao i pravo svih da se sa prosvjedom ne slažu, te ga ukoliko žele i kritiziraju. Pokažimo nasilnicima da smo slobodni građani slobodne zemlje i da nećemo dopustiti da se vrate vremena u kojima se hrvatskim građanima određivalo što smiju misliti i govoriti".
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: J.C.
Objavljeno: 19. 12. 2014.