Stranke koje se zadnjih 25 godina, glumeći vlast i oporbu, izmjenjuju na vlasti i oko vlasti, pokrenule su izglasavanje Zakona o referendumu kojim će ukinuti ovaj posljednji instrument direktne demokracije. Prođe li taj zakon, ništa više neće stajati na putu „lijevim“ i „desnim“ vlastodršcima, koji će nastaviti rasprodaju resursa i imovine koji pripadaju građanima Republike Hrvatske. U opasnosti od privatizacije je ostatak neprivatizirane hrvatske infrastrukture (HEP, autoceste, zračne i pomorske luke…), prirodni (voda, šume, more…) i društveni (zdravstvo, školstvo, znanstveni instituti…) resursi.

Postojeći zakonski okvir koji uređuje pitanje referenduma jedan je od najrestriktivnijih u Europi. Prema sadašnjem ustavnom rješenju Republika Hrvatska pripada skupini država u kojima se traži najviši broj potpisa birača za referendum narodne inicijative od 10 % biračkog tijela, što prema raznim tumačenjima iznosi između 350 i 400 tisuća potpisa. Na drugoj strani su zemlje poput Italije (nešto iznad 1%) Švicarske (2%), i Slovenija (oko 2,3%). Stoga zahtjevamo da se za pokretanje referenduma narodne inicijative broj potrebnih potpisa smanji na 200.000, odnosno na otprilike 5% potpisa prema sadašnjem Registru birača.

Nadalje, vlastodršci u svom prijedlogu novog Zakona o referendumu zabranjuju prikupljanje potpisa na javnim površinama (kao da javne površine pripadaju njima). Umjesto toga, predviđa se kao jedino dopušteno deponiranje potpisa u uredima državne uprave. Ograničavanjem prava građana da se služe javnim površinama razara se civilno društvo i spriječavaju građanske inicijative u prikupljaju potpisa. Stoga zahtjevamo da se prikupljanje potpisa za referendum omogući na svim javnim površinama na kojima je, u skladu sa zakonom, dozvoljeno javno okupljanje.

Ne dozvolimo da nas, građane Republike Hrvatske, vlastodršci u Saboru proglase podanicima. Naše je pravo ne samo glasati na izborima nego i odlučivati o vitalnim pitanjima našeg društva i putem referendum. To je pravo predloženim izmjenama zakona praktički ukinuto.

Dubrovkinje i Dubrovčani, budite građani - slobodni, aktivni i odgovorni. Poklonite sebi i budućim naraštajima nekoliko sati svog vremena. Priključite se našim volonterima na štandovima. Potpišite se i pozovite druge da se potpišu. Spasite referendum!

Stalne lokacije: Tommy Gruž, Tommy Lapad (jutro), Pjaca Gruž (jutro), Sponza (jutro, večer)
 
 
Izvor: Dubrovački.hr
Autor: Dubrovački.hr
Foto: plakat Inicijative Za referendum
Objavljeno: 30. 5. 2015.
 
 
Početak prikupljanja potpisa u Zagrebu u ponoć:
 
 
 
 
Fotografije Inicijative Za referendum na Facebook-u