''Poštovani Ministre,

Potaknuta tekstom koji citira Vašu izjavu, želim pojasniti svu apsurdnost naziva ''špekulant'' kojim ste, na neki način, nazvali i mene.

Citat: "Više želimo time kazniti špekulante. Preko tri tisuće građana dužno je preko 15 milijardi kuna, a 150 tisuća siromašnih svega 400 milijuna kuna. Kako su ovi koji su dužni milijune uopće mogli doći u situaciju da su im računi blokirani na milijun kuna. Među takvima ima i umirovljenika ili građana čiji su prihodi jako skromni. Postavlja se pitanje kako su to ostvarili. Lova se nalazi kod ovih tri tisuće ljudi".

Vrlo reducirano - kako se može doći do ''velikog iznosa duga'':

- razumna sam i odgovorna osoba, imam više od 22 godine staža, samohrani roditelj sam od 1993.g., uvijek sam samostalno i odgovorno vodila vlastiti život i svoju malu dvočlanu obitelj

- 2005.g. sam sklopila kreditni ugovor sa ZGB, stambeni kredit u CHF (42.000 CHF, cca 21.000 EUR prema tadašnjem tečaju), na 30 godina, i tada ''minornu'' preostalu kreditnu obvezu (stari stambeni kredit ZGB) zatvorila novom kreditnom obvezom, a ostatak iskoristila za adaptaciju stana.

- imala sam 40 godina, i objektivno - to je bila dobra i razumna odluka, mjesečna obveza je bila prihvatljiva (cca 1.000 kn), riješila sam trajno stambeno pitanje svoje i sina (samohrani sam roditelj)

- uredno sam ispunjavala obveze preuzete ugovorom o kreditu (kao i sve ostale obveze koje kao građanin možete imati)

- 2009. ostala sam bez posla i prihoda

- DANAS - i dalje sam bez posla i prihoda, pritisnuta brojnim ovrhama i nalazim se pred mogućim gubitkom doma (jedine nekretnine koju posjedujemo, sin i ja)

- DANAS, samo ZGB potražuje ovrhom više od 500.000 kn (cca 66.000 EUR), sa kamatama, ovršnim troškovima, ali po osnovi duga kojem i nije utvrđena stvarna vrijednost, s obzirom na nove elemente potvrđene u nedavnoj sudskoj praksi (banke u slučaju kredita ugovorenih u valuti CHF) - gdje, na žalost, država nije zauzela jasan stav prema bankama, pa banke nisu jednoobrazno i odgovorno same morale primijeniti nove kriterije i umanjiti dug korisnicima svojih kreditnih plasmana u CHF.

Pitam se jesam li ja ''špekulant skromnih prihoda, kod kojeg se nalazi lova''?

Vjerujem da kao razumna i inteligentna osoba možete ovom slikom dobiti uvid u situaciju o kojoj možda niste razmišljali, na ovaj način, i možda naziv ''špekulant'' dodijeliti nekom drugom, u ovoj priči. Ja sam više očajnik na vjetrometini događaja izvan kontrole, individualac bez zaleđa.

Postoje načini (i države u kojima se primjenjuju) koji preveniraju situaciju u kojoj se, konačno i na žalost, osobno nalazim. U trenutku gubitka posla ili bilo kojeg drugog razloga iznenadne i neočekivane nesolventnosti, u Velikoj Britaniji npr., možete zaustaviti procese kojima vam se dug ukamaćuje, utužuje, ovršuje.... na određeni period (4 godine, V.B.), u kojem se vam se pruža prilika konsolidacije, a država vam stvara uvjete koji pomažu u tome (gospodarska situacija, mjere...).

Želim Vam puno uspjeha u radu, svome djetetu želim da završi fakultet i nađe bolje mjesto na svijetu, a svima nama želim puno sretnije društvo.''
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Portal Jutarnji.hr
Ilustracija: Joško Ponoš / CROPIX
Objavljeno: 2. 12. 2014.
 
 
 
Hrvatski premijer i hrvatski ministri kao da ne žive u Hrvatskoj. Ne razumiju ništa od onoga što narod proživljava. Da li oni uopće žive u Hrvatskoj? Da li oni uopće mogu biti hrvatska Vlada?
 
U biti: nitko tko je ostao bez posla u Hrvatskoj ne bi smio postati dužnik, ne bi smio biti ovršen .........
 
Zašto?
 
Pa hrvatska Vlada po Ustavu mora im osigurati posao. Ako ne može Vlada - ne može ni AA, BB, CC .........