Nakon svih događanja u Vladi RH, ne samo proteklih dana, nego i tjedana i mjeseci, današnje otkazivanje za danas najavljene sjednice GSV-a, četrdesetak minuta prije njenog početka, jasno pokazuje da ova vlada ne samo da više nije u stanju funkcionirati kao tijelo, nego nije u stanju niti „skucati" barem četvero ministara ili njihovih zamjena da bi osigurala kvorum za održavanje zakazane sjednice GSV-a.

Gospodarsko-socijalno vijeće trostrano je tijelo u kojemu sudjeluju 4 predstavnika reprezentativnih sindikalnih središnjica, 4 predstavnika HUP-a i 6 predstavnika Vlade RH. Svaki član ima svoju zamjenu, a vlade su i do sada (pre)često koristile mogućnost sudjelovanja zamjena članova na sjednicama GSV-a. Za pravovaljano održavanje sjednice GSV-a potrebno je osigurati kvorum koji čini natpolovična većina članova svake strane (3 - sindikati, 3 - poslodavci i 4 - vlada).

Današnja otkazana sjednica trebala se održati 30. svibnja, no pomaknuta je na 6. lipnja, o čemu su svi članovi GSV-a temeljem Poslovnika o radu GSV-a na vrijeme obaviješteni. Otkazivanje sjednice GSV-a 40 minuta prije njenog početka samo pokazuje kako Vladi RH do socijalnog dijaloga uopće nije stalo, već je orijentirana isključivo na ostanak na vlasti, jer kako inače objasniti da za sjednicu nije mogla osigurati čak ni zamjene (na što su se sindikati i poslodavci već naviknuli).

Smatramo kako je i važnost tema današnje sjednice GSV-a trebala Vladi biti dovoljan poticaj da osigura potreban kvorum za održavanje sjednice. Ili joj to u ovoj situaciji više nije nimalo važno? Ali bi bilo korektno da onda o tome izvijesti socijalne partnere. No, kad ni taj kvorum nije bila u stanju osigurati, s pravom se otvara pitanje za što još uopće ova vlada može osigurati kvorum!?
 
Predsjednik
Krešimir Sever
 
 
Preuzeto s: nhs.hr