Poštovani gospodine ministre,
zatečeni smo i iznenađeni medijskim vijestima i najavama kako se u ministarstvu kojemu ste Vi na čelu pripremaju nove izmjene sustava poreza na dohodak. Opet, po starom dobrom običaju, o tome doznajemo iz medija, a ne, kako bi se to očekivalo i kako bi to činila vlada opredijeljena za socijalni dijalog i partnerstvo, kroz dijalog, konzultacije i usuglašavanje sa socijalnim partnerima.

Iako sindikati neprekidno upozoravaju na nizak standard i nedovoljne prihode za pokriće čak i redovitih mjesečnih rashoda većine hrvatskih obitelji, ipak je vlada i kod prošlih izmjena poreza na dohodak sustav izmijenila na način da je onima sa minimalnim plaćama neto plaća porasla za 28,00-30,00 kn, onima sa prosječnim plaćama za stodvadesetak kn, a onima sa visokim plaćama od 900,00-1.000,00 kn.

Dakle, oni kojima najviše treba, kojima najviše nedostaje za pokriće osnovnih, redovitih mjesečnih troškova, dobili su najmanje. Pri tome se nije vodilo računa ni o tome kako će lokalne zajednice nadoknaditi svoj umanjeni prihod po osnovi poreza na dohodak pa time i prireza. Neke su tada uvele prirez, neke povećale postojeći, neke su poskupjele komunalije, reducirale potpore lokalnom stanovništvu u potrebi, odustale od planiranih ulaganja i slično. A sve se ponovno slomilo preko leđa građana.

Sada, kako je vidljivo iz medijskih najava, slijede nove izmjene u sustavu poreza na dohodak. Odmah pitamo – jeste li za te izmjene „pronašli“ kompenzacijske mjere lokalnim zajednicama za nadoknadu izgubljenih sredstava po osnovi smanjenog prihoda od poreza na dohodak i prireza, kako opet to ne bi „naplatile“ od lokalnog stanovništva?!

Povrh toga, iznenađuje (ili možda ipak ne?!) ponovna najava ukidanja stope od 40%. Ovim bi izmjenama poreza na dohodak vjerojatno nešto (ne znamo koliko) dobili na neto plaći građani sa manjim plaćama, dok bi svi oni sa višim, a posebice oni sa visokim plaćama znatno „profitirali“. Tu se neminovno nameće usporedba sa metodom jednog od likova iz kultnog stripa Alan Ford.

Poštovani gospodine ministre, želimo Vas ovom prigodom podsjetiti i na Ustav Republike Hrvatske koji u prvom stavku. čl. 51. kaže: „Svatko je dužansudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima.“

Dakle, i sam Ustav upućuje na pravičnost poreznog sustava - tko ima više mora višei doprinositi, pa je jasno kako to, bez ikakvih izvedenica i akrobacija, vrijedi i za porez na dohodak.

Poštovani gospodine ministre, Nezavisni hrvatski sindikati, upravo zbog načela solidarnosti i socijalne pravde, ne mogu poduprijeti ukidanje stope od 40% u sustavu poreza na dohodak. Dapače, predlažemo da se za posebno visoke plaće uvede još jedna, viša stopa.

Ovim putem pozivamo Vas da se razgovor o ovoj tako osjetljivoj temi ne vodi putem medija, već kroz izravni dijalog sa socijalnim partnerima.

S poštovanjem

Predsjednik
Krešimir Sever



Na znanje:

-predsjednik Vlade RH
-ministar rada i mirovinskog sustava
-sredstva javnog priopćavanja
 
 
Preuzeto s: nhs.hr