U cijeloj Hrvatskoj jučer zbog pada sustava nije radila nadoplata uređaja elektroničke naplate cestarine (ENC).

Stoga vozači koji koriste ENC, a na računima nisu imali dovoljno novca nisu mogli koristiti pogodnost plaćanja cestarine bez zaustavljanja na naplatnim kućicama. U HAC-ONC-u kažu da je jučer u 1.24 sati došlo do zastoja rada centralnog servera sustava naplate cestarine i da se radi na otklanjanju problema. Navode da je osim problema s nadoplatom, dolazilo i do teškoća na naplatnim postajama u slučaju prelaska s dionica A6, odnosno ulaza u Lučkom, na ostale dionice autoceste i obrnuto.

Prema službenim dopisima HAC-a, koje Večernji list posjeduje, do kvara sustava nadoplate ENC-a došlo je jer centralni server sustav naplate cestarine nije više rentabilan za održavanje. U dopisu od 1. srpnja ove godine šef odjela za informatiku Marko Lipert obavještava upravu HAC-a da je voditelj projekta održavanja naplate cestarine Salamon Gerard iz tvrtke GEA, koja je isporučila HAC-u sustav, upozorio HAC-ONC na status opreme centralnog servera. U dopisu se navodi da se opremu ne isplati održavati zbog njene zastarjelosti, da postoje brojni problemi u funkcioniranju tog servera te da u GEA-i više nisu u mogućnosti uspostaviti višefunkcionalan način rada sustava.

Zbog toga onda dolazi do pada sustava. HAC je u ožujku ove godine pokrenuo postupak nabavke nove opreme, ali je taj natječaj poništen u lipnju te raspisan novi. Cijeli postupak instaliranja nove opreme tako će biti okončan tek u veljači sljedeće godine. Dotad se u HAC-u mogu samo nadati, kako stoji u dopisu, da će sustav naplate cestarine funkcionirati bez većih ispada.

>> Carpooling - je li stiglo vrijeme da prihvatimo dijeljenje prijevoza?

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Josip Bohutinski
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Objavljeno: 3. 9. 2015.