Ove godine, Konferencija će se održavati u hibridnom formatu zbog sanitarnih i putnih ograničenja uzrokovanih bolešću COVID-19 kao i obnavljanjem zgrada Ujedinjenih naroda i Međunarodne organizacije rada u Ženevi.

Na prvom zasjedanju će se izabrati dužnosnici Konferencije. Odbori započinju svoj rad 30. svibnja. Plenarna zasjedanja će se održavati od 6. do 11. lipnja.

 

Na Konferenciji će se raspravljati o mogućoj izmjeni Deklaracije Međunarodne organizacije rada o temeljnim načelima i pravima na radu iz 1998. godine u koju bi se trebalo uvrstiti zaštitu na radu kao temeljno pravo.

 

Također, održati će se i prva rasprava o novom međunarodnom standardu koji bi obuhvatio naukovanje.

 

Na odborima će se raspravljati o dostojnom radu, socijalnoj i solidarnoj ekonomiji, kao i strateškom cilju zapošljavanja kao dio praćenja mehanizama Deklaracije Međunarodne organizacije rada o socijalnoj pravednosti i poštenoj globalizaciji. Isto tako raspravljati će se i o najtežim kršenjima standarda Međunarodne organizacije rada.

 

Ove godine sindikalne središnjice predstavljaju Ivana Šepak Robić iz Matice hrvatskih sindikata i Katarina Rumora iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Međunarodna konferencija rada je poznata kao svjetski parlament rada te je najveće svjetsko okupljanje posvećeno svijetu rada, a na kojem sudjeluju predstavnici vlada, sindikata i poslodavaca iz 187 država članica Međunarodne organizacije rada. Delegacije raspravljaju o ključnim problemima svijeta rada, usvajaju i nadziru primjenu Međunarodnih standarda rada te postavljaju globalne prioritete Međunarodne organizacije rada. KR