Ova je inicijativa Komisije nastavak uvođenja europskog stupa socijalnih prava. Cilj je približiti države članice kako bi se ostvarili bolji radni i životni uvjeti.
 
Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: Uloga socijalnih partnera u središtu je daljnjeg napretka europskog stupa socijalnih prava. To je posebno važno u rješavanju pitanja povezanih s novim oblicima zapošljavanja i jamčenja adekvatnih radnih uvjeta kad je riječ o atipičnim oblicima zapošljavanja. Jasna pravila i zajednički standardi pravednog zapošljavanja u konačnici mogu zaštititi poduzeća koja na odgovarajući način informiraju svoje zaposlenike o njihovim radnim uvjetima. Komisija je svjesna potrebe da se postigne ravnoteža između, s jedne strane, osnovne zaštite radnika i, s druge strane, ciljeva poduzeća u pogledu stvaranja radnih mjesta i inovacija na tržištu rada. To je glavna tema našeg prijedloga.
 
Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: Radnici imaju pravo da ih se pri sklapanju ugovora o radu u pisanom obliku obavijesti o njihovim pravima i obvezama. Unatoč tome, milijuni Europljana koji rade na temelju nestandardnih ugovora nisu sigurni u svoja prava. Želim da svi radnici diljem EU-a, od radnika na informatičkim platformama do dostavljača, budu jasno obuhvaćeni temeljnim pravilima neovisno o njihovu radnom statusu. Osiguravanje poštenijih i predvidljivijih ugovora o radu temelj je za poštene radne uvjete u cijelom EU-u. To je ono što nastojimo postići europskim stupom socijalnih prava i za što se nadam da će biti proglašeno na najvišoj političkoj razini na sastanku na vrhu za pravedna radna mjesta i rast koji će se održati 17. studenoga u Göteburgu.
 
Komisija želi proširiti područje primjene trenutačne Direktive o ugovorima o radu (takozvana Direktiva o pisanoj izjavi) tako da potpuno obuhvati nove oblike zapošljavanja, kao što su radnici na zahtjev, na temelju vaučera i putem digitalnih platformi. Trebalo bi i osuvremeniti trenutačne propise, uzimajući u obzir promjene na tržištu rada do kojih je došlo tijekom proteklih desetljeća. Ako se poboljšaju informacije koje se pružaju na početku ugovora o radu i njihova pravodobnost, radnici će biti svjesniji svojih prava i time i u boljem položaju da ih ostvare. Osuvremenjivanje propisa pružit će poslodavcima veću pravnu jasnoću i sigurnost te im omogućiti izbjegavanje nepoštene konkurencije.
 
Socijalni partneri moći će iskazati svoja stajališta o planiranom ažuriranju zakonodavstva EU-a o ugovorima o radu do 3. studenoga 2017. Komisija nastoji predstaviti zakonodavni prijedlog prije kraja godine.
 
 
Izvor: nhs.hr