Nova incijativa okuplja sindikate i udruge koji su već inicirali referendume protiv outsourcinga i monetizacije autocesta, a s prikupljanjem potpisa za novi referendum, ovoga puta protiv novog Zakona o referendumu, kreću 30. svibnja. Građanima će predložiti dva referendumska pitanja, koja će biti naknadno formulirana oko dva ključna zahtijeva.

Zakon, koji je u drugom saborskom čitanju, predlaže da se potpisi za referendum prikupljaju isključivo u uredima državne uprave.

Neposredna i posredna demokracija se ne isključuju nego nadopunjavanju, to moraju shvatiti raznorazni 'Milanovići' koji danas jesu, a sutra nisu, jer nema tako dobre vlasti koju ne bi trebalo korigirati u nepromišljenim političkim odlukama, poručio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

'Ne brinite se za budućnost sindikata u Hrvatskoj'

Također, inicijativa smatra da je broj od 400 tisuća potpisa potrebnih za referendum prevelik u odnosu na broj stanovnika, pa predlažu da se on prepolovi.

Ovo je zapravo referendum svih referenduma, važniji od ovih prethodnih referenduma jer ako izgubimo, više nikada neće biti referenduma, više nikada neće biti mogućnosti da građani Vladi svežu ruke, poručio je Mijat Stanić, građanska inicijativa Za referendum.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: Maja Kubik/ELS
Foto: HRT.hr
Objavljeno: 14. 5. 2015.