Vrli premijer i ministri, skupljeni zbrda zdola unatoč ljetnom raspoloženju junački su odradili obiman dnevni red i izvijestili naciju kako nam, de facto, nikad nije bilo bolje; raste BDP, pada nezaposlenost, ostvaren je profit od prodaje državne imovine, izvoz je u ekspanziji, industrijska proizvodnja nam je genijalna i još niz napuhanih zaključaka temeljem ekonomskih pokazatelja za koje uopće nisu zaslužni jer su posljedica prijašnje gospodarske politike ili pak, općeg trenda.

Čista lakirovka od priče.

Sva ta ekipa koja nas je namučila kao vrag griješnu dušu međusobno se svađajući, ništa ne radeći i sramoteći nas po svijetu svojim gafovima poput ministra vanjskih poslova Mire Kovača ili ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, javnosti je svjesno prešutjela bitnu činjenicu: u posljednjih mjesec dana na ključne funkcije u državnim tvrtkama i institucijama imenovano je preko tri stotine podobnih kadrova s nevjerojatnim radnim ugovorima nedostižnim običnom smrtniku.

Jednostavnim rječnikom, instalirali su "političke spavače” putem kojih će krojiti državnu politiku, čak i da izgube izbore.

Perfidan i skup plan koji financiraju hrvatski građani.


Ministri kao slobodni strijelci

No, krenimo redom. Panika u bivšoj vladajućoj koaliciji zavladala je uslijed činjenice kako se ex predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neće moći politički održati zbog svoje povezanosti s MOL-om kao ruskom ispostavom interesa. Svima je postalo jasno da se koalicija raspada i ubrzali su državne projekte za koje su procijenili da im u javnosti mogu osigurati politički kredibilitet i ostaviti dojam da su nešto učinili za domovinu: izgradnja Pelješkog mosta, Zračne luke Dubrovnik i nizinske pruge Zagreb - Rijeka.

Sjetimo se, tadašnji ministar prometa Oleg Butković nezakonito je imenovao uprave HC-a, HŽ-a i HAC-a, ključne tvrtke za realizaciju projekata. No, kad se Tomislav Karamarko strmospizdio niz saborske stepenice, sve je "otišlo u Honduras”. Premijer Tim Orešković otišao je na trotjedni obiteljski odmor na račun državnog proračuna u riječku vilu na Costabelli i prepustio svojim ministrima da djeluju kao slobodni strijelci.

U doslovno svim državnim resorima počelo je mahnito zapošljavanje i imenovanje kadrova za koje nitko pouzdano ne zna što rade, a kako je riječ o povjerljivim podacima i diskrecijskim odlukama ministara, javnost je o tome potpuno neinformirana. Razmjere te katastrofalne kadrovske politike tek ćemo naknadno saznati, a evo i dobrog primjera kako to izgleda.


Kadroviranje po političkom ključu

Iako nema političke razlike između nakane HDZ-a i Mosta da postave "svoje ljude” u državnu infrastrukturu - ministar policije Vlaho Orepić iz samo njemu poznatih razloga nezakonito je smijenio uspješnu ravnateljicu AKD-a Anitu Perković Škalić - najviše truda u svoju kadrovsku viziju uložio je ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar.

Političar koji je besramno zaustavio izvrstan projekt kurikularne reforme i uspio oštetiti državni proračun - pazite, on je to zaboravio učiniti - nepovlačenjem već odobrenih sredstava iz EU fondova, zadnjim imenovanjem Danice Ramljak, "žene za sva vremena”, na mjesto savjetnice u Ministarstvu znanosti, uspio je obnoviti i vječno tinjajući rat između zagrebačkog i riječkog Sveučilišta.

Kako je o tome izvijestio "Index” iz pera novinarke Sanje Rapaić, nepoderiva savjetnica Danica Ramljak u četvorogodišnjem mandatu ostvariti će milijun kuna (!?) samo na temelju osobnog dohodka, da o ostalim beneficijama ne govorimo. Kako ona pripada krugu zagrebačke akademske zajednice, u njezinu obranu ustobočio se znanstvenik Antonio Šiber u "Jutarnjem listu” plasirajući medijski davno sažvakan revizijski nalaz Ministarstva znanosti iz 2012.-e u mandatu Željka Jovanovića koji nema nikakve veze s aktualnom temom. Usput budi rečeno, kad govorimo o Antoniju Šiberu, riječ je o znanstveniku fizike koji se nije proslavio iznimnim dostignućima nego javnim predbacivanjem fizičaru CERN-a Ivici Puljku nedostatak samostalnih znanstvenih radova (?!), kao što je i Danica Ramljak zamjerila najvećem hrvatskom znanstveniku, molekularnom biologu Ivanu