"Ustavni sud će se po prvi puta naći u specifičnoj situaciji da ocjenjuje prijedloge zakona, jer jednom kada se neki zakon izglasa na referendumu tada više nitko ne može postaviti pitanje ustavnosti toga zakona. Na referendum može ići samo zakon koji je skladu su Ustavom, dok će u suprotnome Ustavni sud reći - žao nam je, ali zakon je napisan tako da ne može biti predmet referenduma", rekla je Omejec u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

Ustavni sud za odluku ima 30 dana, no Omejec kaže kako se rokovi počinju računati od dana zaprimanja dokumentacije o predmetu. "Ne znam hoćemo li u ova dva slučaja tražiti bilo kakvo očitovanje, ali ako budemo tražili tada ćemo rok za donošenje odluke računati od dana zaprimanja dodatne dokumentacije za koju smatramo da je moramo imati za vođenje potupka", dodala je. Napomenula je kako Ustavni sud pritom ima pravo tražiti od Vlade i nacrt ugovora o monetizaciji, sukladno obvezi da je svatko na zahtjev tog suda dužan dostaviti traženu dokumentaciju.

Omejec je izvijestila kako je odbila poziv na sastanak vezano uz zahtjev branitelja prosvjednika za donošenjem ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji je prije nekoliko dana u pismo uputio