Polako, ali sigurno, narodnim rječnikom rečeno padaju sitne, ali i nešto krupnije ribe bliske moćnom HDZ-ovom gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti. Posljednji u nizu, čije su poslovanje počele češljati nadležne institucije, jest kontroverzni zadarski poduzetnik Reno Sinovčić, koji je sve do nedavno njegova i više nego prijateljske odnose s Kalmetom. Štoviše, upućeni tvrde da je spomenuti dvojac skupa odradio čitav niz unosnih poslova po Zadru i okolici. Ipak, premda ribe padaju, Kalmeta i dalje rukovodi Zadrom čvrsto držeći u rukama političku moć, koju tvrde upućeni posjeduje zahvaljujući bliskosti s Budimirom Lončarom, čovjekom koji pak čvrsto drži svoju poziciju u Uredu predsjednika, kako Ive Josipovića, tako i Stipe Mesića. Vezan je Kalmeta i s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem, u čijem ga se društvu znalo viđati. S ovom šarolikom političkom dvojkom viđan je navodno i kontroverzni riječki poduzetnik Jozo Kalem. Bilo kako bilo, Kalmeta je usprkos ne lošim odnosima za medije prokomentirao Sinovčićevo uhićenje tvrdeći da se Zadar neopravdano prikazuje kao grad mraka i straha.

-Zadar nije gori od drugih gradova, već je dapače bolji. I u Zadru ima i ovoga i onoga, ali je očito da postoje političari i to oporbeni u Zadru, a i neki na državnoj razini koji od Zadra žele napraviti grad slučaj. To nećemo dozvoliti - kazao je Kalmeta. Premda ne želi dozvoliti da se od Zadra stvara grad slučaj, upravo njegovim slučajem nedavno se pozabavio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odbivši njegovu žalbu. Kalmeta se, podsjetimo, žalio jer je Uskok proširio istragu protiv njega u slučaju Remorker. Kalmetin odvjetnik stoga očekuje poziv Uskoka, kojem će se prema tvrdnjama njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića odazvati. Inače, u slučaju Remorker, tužitelji sumnjaju da je iz HAC-a izvučeno oko 38 milijuna kuna i to preko češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.No, kada se u obzir uzmu svi akteri brojnih afera koje su u javnost isplivale posljednjih mjeseci, a u kojima se spominje velik broj njegovih prijatelja, ali i suradnika iz Ministarstva prometa gdje je vedrio i oblačio u eri Ive Sanadera, zapitati se valja, je li Kalmeta sljedeći? Ili možda u maniri mnogih iz Sanaderove vlade nije znao što mu suradnici rade? A ako pak nije znao, znači li to da ministar nije obavljao svoj posao onako kako bi se to od nekoga tko sjedi na toj funkciji očekivalo?

Pitanja su ovo koja su se počela nametati osobito otkako je njegov prijatelj i blizak suradnik Zdravko Livaković pripraćen uz jake uskočke snage u Remetinec. I premda se mnogi pitaju kada će kucnuti vrijeme za Kalmetu, čini se da do toga tako skoro neće doći. Mnogi drže da je bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, koji još uvijek u odvjetništvu vuče sve konce, to stalna moneta za potkusurivanje kojom drži na kratkoj uzici svoje izbornike. Upravo u eri Bajićeva reizbora afera HAC prešla je na novu razinu praćena s cijelim nizom osumnjičenih i pritvorenika. Od bivšeg direktora HAC-a Marija Crnjaka, sve do famoznog Sapunara pa i bivših direktora Viadukta Ivana Berketa i Damira Kezelea, do bivših državnih tajnika u Kalmetinom resoru - Milivoja Mikulića i Zdravka Livakovića. Za kompletan postav ove ekipe, uistinu fali tek Kalmeta.

Po običaju, privedena ekipa jednoglasno je kreketala kako nije kriva, a Uskok je pak na njihova pleća natovario vrlo ozbiljne optužbe. Tereti se tako cestarsku ekipu za izvlačenje love iz HAC-a preko tvrtke Igora Premilovca, Remorker International, na čiji se austrijski račun uplaćivao otuđeni novac za fiktivne radove HAC-ovih proizvođača. Uhodani sustav, funkcionirao je tako da bi se potom čista lova vraćala u zemlju krajnjim konzumentima. Sapunar, bivši direktor HAC-a prstom je upro u Livakovića i Kalmetu, nazvavši ih gazdama u uhodanom biznisu. Javljao se u više navrata i Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata tvrdeći kako je Sapunar tek poštar nalogodavaca- Livakovića i Kalmete. Ipak, lukav je Kalmeta mačak s puno života, a hoće li se izvući i iz ove posljednje njemu bliske trakavice, ostaje za vidjeti. Ali ono što je javnost do sada vidjela ne ulijeva previše nade, jer kao što jednom davno netko reče politika je, da ne budemo prosti, najstariji zanat na svijetu.
 
 
Izvor: Dnevno.hr
Autor: I.Delić
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Objavljeno: 3. 12. 2014.