Stručnjaci zaštite na radu iz cestovnog sektora sastali su se 16. i 17. rujna na poziv NCS-a kako bi razmijenili iskustva i probleme te mapirali stanje zaštite na radu u pet poduzeća unutar sektora u kojima NCS djeluje. Teme kojima su se tom prilikom bavili stručnjaci zaštite na radu iz HAC-a, Egis R.O.C.-a, Cestinga Osijek, Bina-Istre i Lika cesta uključuju organizaciju službe zaštite na radu, broj ozljeda na radu, procjenu rizika, nabavu i korištenje osobne zaštitne opreme te radne odjeće i obuće, osiguranje radnika na radu, postavljanje privremene prometne signalizacije, posebne vrste zaštite radnika, izvođenje radova u pokretu, osposobljenost radnika za rad na siguran način, stručna osposobljavanja radnika, poštivanje mjera zaštite na radu, poslove s posebnim uvjetima rada, unutarnje nadzore i druge.

Nakon izrade dokumenta analize stanja, radna grupa će u koordinaciji s povjerenicima radnika zaštite na radu pristupiti izradi strategije kojom Sindikat želi zadati smjernice za ujednačavanje i podizanje razine zaštite na radu u poduzećima unutar sektora, prvenstveno putem kolektivnih ugovora.

Izrada analize stanja i strategije unapređenja zaštite na radu u sektoru cestovnog prometa dio je projekta "SPEAK UP 2: Jačanje sindikalnog organiziranja u sektoru cestovnog prometa" koji financira Europski socijalni fond.

 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Nezavisnog cestarskog sindikata.