Hrvatski laburisti u nizu pokušaja upozoravali su da je nužno promijeniti slijed radnji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. I dalje čvrsto stojimo na stajalištu da Ustavni sud, i prije početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, mora odlučiti o ustavnosti samog referendumskog pitanja na zahtjev Organizacijskog odbora.

Ovo pitanje nužno je urediti na ovaj način upravo zbog građana koji daju svoje potpise, i silnog truda kojeg svaka građanska inicijativa mora uložiti kako bi zadovoljila rigoroznim uvjetima propisanim našim zakonima, a to je da se prikupi 10% potpisa birača u RH u 14 dana. Nakon što su Organizacijski odbor i više od pola milijuna hrvatskih građana zatražili raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnih službi, Ustavni sud svojom je odlukom spriječio raspisivanje referenduma odlučivši da pitanje nije u skladu s Ustavom, i time osujetio napore brojnih građana koji su podržali ovu inicijativu. Ovakav scenarij mogao se izbjeći da inicijativa Hrvatskih laburista da se o ustavnosti referendumskih pitanja odlučuje prije prikupljanja potpisa, nije bila odbijena od vladajuće većine bez razumnog obrazloženja.

Čitajući obrazloženje odluke Ustavnog suda, ističemo zanimljiv stav Ustavnog suda o karakteru referenduma. Iako je Ustavom izrijekom propisano da narod svoju vlast ostvaruje izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem, pri čemu Ustav ova dva modela izjednačuje po važnosti, obrazloženje ove Odluke Ustavnog suda kaže drugačije. Tako se u točki 33.3 Odluke kaže da neposredna demokracija jest Ustavom dopušteni i legitimni, ali ne i primarni i redovit oblik odlučivanja o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj. Iz tog stava Ustavni sud izvodi svoj zaključak (točka 47.) da su Vlada i Hrvatski sabor ovlašteni provoditi sve mjere koje im po Ustavu pripadaju, u bilo koje vrijeme i bez bilo kakvih posebnih uvjeta, pa sa zebnjom postavljamo pitanje - znači li to da će se svaka buduća zakonodavna građanska inicijativa proglasiti neustavnom, jer je donošenje i predlaganje zakona primarno u nadležnosti nadležnih državnih tijela, što se desilo i u slučaju referenduma o outsourcingu? Plašimo se da ovakvim obrazloženjem Ustavni sud i službeno referendum svrstava u rang zabave za narod, lišavajući ga izvorne snage koju mu daje Ustav.

Nansi Tireli
predsjednica
 
 
Izvor: Laburisti.com
Autor: Nansi Tireli
Ilustracija: Laburisti.com
Objavljeno: 10. 4. 2015.