Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio od Vlade zatražiti da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta. Ovu odluku još treba potvrditi Hrvatski sabor. Podsjetimo, inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" koja okuplja široku koaliciju sindikata i udruga predala je predsjedniku Sabora Josipu Leki prije desetak dana 530.853 prikupljenih potpisa.

Vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj prijedlog došao brzo na dnevni red, ali i osjetio potrebu da pojasnio zašto je GONG podržao ovu inicijativu.

- Podržali smo je jer smatramo da se ovdje radi o pitanju dobrog upravljanja. Riječ je o nacionalnom resursu koji je važni pitanje u Hrvatskoj. Zamjeramo što nismo dosad vidjeli studiju koja pokriva nekoliko opcija, možda je monetizacija i najbolja opcija, ali ne znamo jer nismo vidjeli studiju – kazao je Zelić te dodao kako zamjera i što nije provedena široka javna rasprava zbog koje možda ne bi bilo ni potrebe za raspisivanje referenduma.

- Kolega postavlja pitanje je li ta opcija dobra uz prijedlog da se zabrani – ironično je primijetio predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Na sjednicu Odbora došao je i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, ali pošto nije član odbora nije imao pravo govoriti. Kasnije je novinarima rekao kako bi volio sudjelovati i u saborskoj raspravi o ovom prijedlogu.

- Očekivao sam od odbora da će predložiti Saboru da se stavi moratorij na sve daljnje postupke vezano za koncesiju autocesta dok se ne provede referendum. Mi i dalje ostajemo kod onoga da uz dobru volju postoji mogućnost da se referendum održi uz predsjedničke izbore jer se radi o velikom iznosu novca.

Ministarstvo uprave kad dobije naše potpise može to u roku dva dana provjeriti, Ustavni sud ako će biti potrebe također se može ubrzati, dakle još postoji mogućnost da se napravi velika ušteda i ne troši proračunski novac, isplati se svima potruditi da se pozabave ovom temom i da u što kraćem roku formalne poslove obavi da se referendum još stigne održati s predsjedničkim izborima - optimističan je Stanić.

Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" neće mirno sjediti dok njihov prijedlog ne prođe cijelu proceduru, najavljuje Stanić.

- Kako nije upućen zahtjev za moratorij, mi ćemo od Ustavnog suda zatražiti taj moratorij na daljnje postupanje, tako da se, dok se ne vidi što građani žele na referendumu, ne troše dodatna sredstva. Jer sav ovaj daljnji postupak košta, svaka radnja koju sada radi ministarstvo u svrhu davanja autocesti u koncesiju ima svoju cijenu. Zato ćemo možda i danas podnijeti zahtjev za moratorij. Imamo dobru okolnost što se ovo pitanje mora riješiti, ukoliko bi se odlučilo na moratorij, onda će to sigurno jako brzo ići, ako ne bude moratorij, onda će sigurno razvlačiti – zaključio je sindikalist Mijat Stanić.

>>HSLS: Monetizacija neće proći, očekujemo ostavku ministra!

 
Ministarstvo produljilo rok za dostavu ponuda za monetizaciju
 
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je da produžuju rok za dostavu inicijalnih ponuda za monetizaciju autocesta.
 
"Zbog većeg broja upita natjecatelja koji sudjeluju u postupku dodjele koncesije autocesta rok za dostavu inicijalnih ponuda produžen je do 12. prosinca 2014. Produljenje roka zaprimanja neobvezujućih ponuda neće utjecati na planirane rokove završetka procesa. S obzirom na to da se na postupak dodjele koncesije primjenjuju odredbe Zakona o javnoj nabavi, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne smije iznositi podatke o sudionicima u postupku odnosno natjecateljima, sve do zaprimanja i javnog otvaranja konačnih ponuda, a sukladno članku 36. stavak 4. istog Zakona", izvijestili su iz Ministarstva. (I. Kristović)
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Tea Romić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Objavljeno: 25. 11. 2014.