Odluka je donesena nakon provedene rasprave na Središnjem odboru Nezavisnog cestarskog sindikata, a temelji se na činjenici da je posao održavanja i građenja cesta u vrijeme epidemije i potresa koji su nas zadesili jednako važan i neodgodiv kao i mnogi drugi poslovi bez kojih bi funkcioniranje društva bilo dovedeno u pitanje. S obzirom da su i naši radnici izloženi kontaktu s korisnicima, kreditno su zaduženi i članovi njihovih obitelji također ostaju bez posla, za naš sindikat je neprihvatljivo pristajanje na percepciju po kojoj bi se radnici koji rade u javnom sektoru i javnim poduzećima u svim kriznim situacijama automatski trebali odricati materijalnih prava, dok bi se privatnim poduzetnicima također automatski trebale opraštati obaveze i materijalno ih se pomagati.

Sindikat je po prirodi solidarna organizacija, što je Nezavisni cestarski sindikat već mnogo puta svojim primjerom pokazao, no u ovakvim razmjerima ugroze smatramo da bi trebalo donijeti nacionalni program solidarnosti te uključiti sve pravne i fizičke osobe da razmjerno svom imovinskom i financijskom stanju sudjeluju u sanaciji nastale situacije. Nacionalni program solidarnosti može donijeti samo Sabor ili Vlada RH u vidu kriznog poreza i sličnih mjera, a do donošenja takvog programa naši radnici, kao i svi drugi građani i građanke Hrvatske, mogu isključivo dragovoljno, bez pritiska poslodavaca, sukladno svojim mogućnostima solidarno pomagati ugrožene ovim nepogodama. 

Sukladno tome, radnike i radnice podsjećamo da nisu obavezni potpisati zahtjev za neplaćenim dopustom i savjetujemo im da to ne čine. Poslodavac ih može uputiti na godišnji odmor ili rad od kuće, no u oba slučaja im se rad treba nadoknaditi kao redovan rad umanjen za troškove prijevoza na posao i s posla.