Tijek prosvjeda u Frankfurtu pratite na Indexu gdje je tekst obogaćen brojnim tweet-ovima

12:45 "Mirna kritika kapitalizmu DA, nasilju NE", apel je upućen demonstrantima iz gradske uprave i policije.

12:40 Frankfurtska policija putem tvitova obavještava javnost o stanju u gradu: "Atmosfera je ok

12:10 Njemački mediji javljaju kako ima više stotina uhićenih.

11:26 Situacija se malo primirila. Kod ECB-a nema nikakvih sukoba, zasad, piše Bild
 
 

11:20 Jedan od šefova Deutsche Banke izjavio je kako prosvjed u Frankfurtu treba shvatiti kao kritiku kapitalizma. "Za mene je sloboda izražavanja jedan od stupova demokracije i iz tog razloga razumijem prosvjednike. Nezaposlenost je vrlo visoka, i jasno je da su ljudi nezadovoljni s tim što se događa. Čak i da prihvate da je Europska središnja banka učinila mnogo da poboljša situaciju. ECB je stabilizirala Europu, u to nema sumnje. A zašto se događaju nasilni prosvjedi protiv ECB-a, na to će morati odgovoriti prosvjednici", rekao je Anshu Jan za DPA.

11:05 Policija je izvijestila kako je dosad ozlijeđeno 88 policajaca. Blockupy također javljaju kako ima puno ozlijeđenih i među prosvjednicima.

10:50 "Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje", rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken. "Mi želimo glasan, ali miran prosvjed", kazao je on za Reuters.

10:45 Mario Draghi trebao bi u 11 sati održati govor u novoj zgradi Europske središnje banke.

10:40 Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika "agresivno". "Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena", kazala je.

10:25 "Blockupy je kriv za uništenje", izvijestila je policija.

10:05 Njemački mediji javljaju kako ima najmanje 20 uhićenih

10:00 Gradska vlast razmišlja o tome da zabrani ulazak vlaka i autobusa s prosvjednicima u grad! Organizatori pozivaju prosvjednike da se smire. FAZ javlja kako su prosvjednici napali čak i vatrogasce koji su htjeli igasiti požar.
 
 

9:50 Reporterka FAZ-a javlja da se aktivisti penju po neboderima

9:29 "Sada govorimo o ozbiljnim zločinima. Demonstracije su otišle u krivom smjeru.", rekli su iz policije. Glasnogovornik Blockupya kaže da nisu planirali ovo što se događa, ali "da se mora shvatiti očito, a to je da policija provocira.

9:00 Organiziran je poseban vlak iz Berlina koji će dovesti prosvjednike, a najavljeno je i 60 autobusa iz više europskih zemalja!

8:30 Prosvjednici su već rano jutros blokirali glavni most preko rijeke Majne kao i kružni tok kraj zgrade Vijeća. Diljem grada zapaljene su kante za smeće, gume, helikopter nadlijeće grad, a policija prosvjednike rastjeruje suzavcem.

7:50 "Vidjeli smo sukobe u ranojutarnjim satima između policije i prosvjednika. Ispred mene zapaljen je policijski auto. Korišten je suzavac kako bi se otjeralo prosvjednike", kazao je RT-ov Peter Oliver.

7:30 Policija je na ulice poslala interventnu policiju, a ograđena je iz zgrada Europske središnje banke.

Njemačka DPA agencija donosi izjavu glasnogovornika policije koji je kazao kako je najmanje jedan policajac ozlijeđen kada su prosvjednici počeli bacati kamenje na njih.

Prosvjed organizira savez Blockupy, a razlog prosvjeda je kriza u Europi za koju krive Europsku središnju banku, Europsku uniju i Međunarodni monetarni fond.

Jedan je policijski službenik za AFP kazao kako se boji da bi prosvjed mogao eruptirati u veći sukob.
 
 
Izvor: Index
Piše: R.J., R.I.A.
Foto: HIna
Objavljeno: 18. 3. 2015.