Je li analiza kontakata između Jurice Prskala i njegovih suoptuženika optuženih u aferi Bojanje tunela zakonit dokaz ili ne, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi odlučiti 11. listopada. Naime, na sjednici u utorak obrana je tražila da se analiza telefonskih kontakata i mejlova izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. U prilog svojoj tvrdnji priložili su i neke presude Europskog suda za ljudska prava iz kojih proizlazi da je za analizu telefonskih poziva i kontakata između optuženika potreban nalog suca istrage. Da je za tako što potreban nalog suca istrage kaže i postojeći Zakon o kaznenom postupku (ZKP).

No u ovoj priči problem nastaje zbog činjenice da je istraga protiv Prskala i ostalih vođena po starom ZKP-u iz 1997., u kojem nije bilo izričito navedeno da je za analizu telefonskih kontakata potreban nalog suca istrage. Stoga ga policija u trenutku provođenja izvida nije ni tražila, a obrana smatra da takav dokaz, s obzirom na recentnu sudsku praksu, ne može biti zakonit, pa traže da ga se izdvoji iz spisa.

Optužno vijeće zaključilo je da će prije odluke o pravomoćnosti optužnice, odlučiti o zahtjevu obrane za izdvajanjem dokaza kao nezakonitih. Osim Prskala još su optuženi Marijo Lovrinčević, Goran Legec, Željko Kandžija, Slaven Žužul i tvrtka Skladgradnja. Prema optužnici terete se da su od 2008. do 2009. tijekom bojanja tunela Sveti Rok i Mala Kapala preplatili te radove, čime je HAC oštećen za 17,8 milijuna kuna.
 
 
Izvor: Večernji
Autor: Ivana Jakelić
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Objavljeno: 4. 10. 2016.
Poveznica na izvor