"Vlada nije ponudila više varijanti, nego umjesto toga tvrdi da će u Hrvatskoj nestati sunca ako se ne dogodi monetizacija", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. No, iako je najavio da će njegova stranka podržati Zaključak Odbora za Ustav, upozorio je da u cijeloj priči ostaje otvoren niz pitanja, kao što je primjerice najava da će se ugovor o monetizaciji potpisati do veljače.

"Je li Vlada razgovarala s kreditorima obzirom da kredit ima snagu međunarodnog sporazuma i ne može se samo tako raskinuti i prekršiti", pitao je Šuker dodavši: "Vlada ne želi odgovoriti je li sagledala sve mogućnosti alternativnih rješenja i je li izrađena studija opravdanosti za takav postupak".

Referendumska pošast i Vladine igre

Da nije napravljen prethodni izračun, upozorio je i nezavisni zastupnik Branko Vukšić, koji je upozorio na 'referendumsku pošast', tumačeći to kao nezadovoljstvo građana jer institucije ne rade svoj posao: "Da sam na mjestu predsjednika Vlade učinio bih sve da se taj referendum održi, jer iza njega stoje i sindikati i mnoge nevladine udruge i ne smije se Vlada time igrati".

Laburist Mladen Novak vladajuće je optužio kako se svesrdno trude spriječiti građane da sudjeluju u donošenju bilo kakvih odluka. "Za ovo je prikupljeno više od 500.000 potpisa, dovoljno da se krene s referendumom, no mi ćemo slati potpise na provjeru, bez roka i ograničenja do kada to može trajati. Možda na onih 25 godina na koliko će se potpisati koncesiju ili monetizaciju", pitao je Novak, koji je uvjeren da je riječ o krajnjem izigravanju volje naroda.

"Procedura nije zapisana niti ima rokove. U normalnim državama rokovi su i dulji od rokova iz prijedloga Zakona o referendumu koji je danas krenuo u proceduru", poručio je šef saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin. "Ova inicijativa dira u meritum pretpostavki ekonomske sposobnosti države da bude ekonomski subjekt i ima svoje vlasništvo", rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac. Aktualna vlada, ali i sve iduće, trebaju, istaknuo je, biti oprezne prema privatizaciji vitalnih elemenata javnog kapitala.

Kako teku "rokovi"?

HNS-ovka Nada Turina