Cilj konferencije, kojase održava u Udruženju obrtnika grada Zagrebajest razmjena sindikalnih iskustava u radničkoj borbi, daljnje povezivanje svih na borbu spremnih sindikata, ukazivanje na nužnost sindikalnog organiziranja svega radništva.

Član Radničke fronte Dimitrije Birač rekao je kako na ovoj dvodnevnoj konferenciji žele preispitati dosadašnje strategije organiziranja radničkog otpora i ponuditi viziju alternativnog modela koji ujedinjuje sindikalnu i političku borbu u jaču i sveobuhvatniju cjelinu. Vizija se svodi na temeljno ponašanje kapitalista - radnik koji prosi uživa njihove simpatije, a radnik koji zahtjeva u njima raspiruje divlje neprijateljstvo, istaknuo je Birač, koji smatra da je zato u ostvarivanju radničkih prava nužan napad a ne obrana.

Uvjeren je kako se sindikati prepušteni sami sebi ne mogu izboriti za promjene te kako bi njihova borba trebala poprimiti radikalno politički oblik, a brojne sindikalne akcije povezati se u jednu sveobuhvatnu, čvrstu i usmjerenu akciju.

Izrazivši nezadovoljstvo funkcioniranjem institucija društva ali i sindikalnom scenom, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković zauzeo se za jačanje mreže solidarnosti među sindikatima. Smatra da se sindikalna scena u posljednjih dvadeset godina pokazala nesposobnom izboriti za osnovna radnička pitanja te da se to mora promijeniti. Privatizacija, a ne rat, uništila je hrvatsko gospodarstvo, kazao je. Upozorio je i na nedostatak solidarnosti među sindikatima, ali i radnicima. Kada nekom gori pod nogama onda se organiziraju akcije, ali nema solidarnosti drugih radnika i sindikata. Oko sto članova sindikata se bori, a ostali kao u kinu gledaju, rekao je Iveković. No, dodao je, ravnodušnost prema problemima drugih nije samo u Hrvatskoj već postoji i u drugim zemljama.

Tijekom dvodnevne konferencije o političkoj i sindikalnoj sceni će, uz članove Radničke fronte, govoriti i sindikalisti Mijat Stanić (HAC), Zvonko Šegvić (Brodosplit), Lukica Bucat (Dalmacijavino), Denis Geto (HEP), Predrag Sekulić (INA Rafinerija) te sindikalisti iz najveće slovenske sindikalne organizacije Zveze samostalnih sindikatov Slovenije, članovi Združene levice iz Slovenije te aktivisti i radnici iz Srbije i BiH.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: HRT.hr
Foto: HRT
Objavljeno: 31. 1. 2015.