RIJEKA Na najnovijem, ažuriranom popisu Porezne uprave čak 9.359 poslodavaca sa 38.638 radnika u Hrvatskoj, prema dostupnim podacima, ne isplaćuje plaće. Na tom se popisu za obračunsko razdoblje od siječnja do listopada ove godine nalazi 7.467 tvrtki sa 32.901 zaposlenim te 1.892 obrtnika, neisplatitelja plaća koji imaju 5.737 radnika. Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće. Premda iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju, valja podsjetiti da je na prvom popisu neisplatitelja plaća u Hrvatskoj, objavljenom sredinom srpnja ove godine, tada bilo 7.038 poslodavaca odnosno 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika.

Apsolutni rekorder po broju radnika kojima nisu isplaćene plaće je Hidroelektra-niskogradnja sa 1.070 radnika, a među prvih pet našla se i riječka tvornica »Motori i dizalice«, sa ukupno 212 radnika kojima na izvješću nije iskazana isplata plaće. Riječ je, podsjetimo, o tvrtki u državnom vlasništvu. Na neslavnoj, crnoj listi među najvećima iz Primorsko-goranske županije je i čabarski Finvest Corp s 226 radnika bez isplaćenih plaća. Zanimljivo je spomenuti da se na popisu našao i Hrvatski nogometni klub Hajduk Split sa 68 zaposlenih bez plaća, kao i Hrvatska stranka prava 1861 s jednim zaposlenim.

Popis je formiran na temelju dostavljenih obrazaca u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do listopada, po kriteriju tri mjeseca uzastopno, te za obračunsko razdoblje od svibnja do listopada, uz kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci.

Najviše radnika bez isplaćenih plaća među obrtnicima, njih 93, u prvih deset mjeseci ove godine ostalo je kod zagrebačke obrtnice Anke Rubelj. Slijedi 57 radnika zaposlenih kod Graciele Matticchio iz Galižane te 42 radnika u Osijeku kod obrtnika Predraga Vojvodića.

Prvi popis Porezna je uprava objavila sredinom srpnja i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika – 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika koji nisu isplaćivali plaće svojim radnicima.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Orjana Antešić
Foto V. KARUZA
Objavljeno: 19. 12. 2014.