No, kao i u svim mjerama, i ovom će opet značajno biti na dobitku oni koji već ionako imaju, a oni s minimalnim, skromnim primanjima gotovo da ju neće ni osjetiti. Jer, onima s 12.000 kuna plaće ona će biti uvećana za više od 900 kuna, a najveći će dio radnika tu mjeru osjetiti kroz 30 do 100 kuna veću plaću. No, poput domino-efekta lokalne samouprave odgovaraju na ovaj potez države, jer su im njime izbijena iz proračuna znatna sredstva. Njih oko 25 uvelo je ili povećalo prirez, a neke su podigle cijene komunalnih usluga pa se opet preko leđa građana događa ona “vuk pojeo magare”. Procjena je da će građani u siječnju potrošiti između 7 i 9 milijardi kuna.

Mali iznosi

Radnik će tako za potrošnju malo dobiti, a na drugoj strani više izgubiti.

I sindikalac Krešimir Sever drži da ta mjera neće podići potrošnju jer se radi o malim iznosima.

– Kada je riječ o minimalnoj i prosječnoj plaći, bez uzdržavanih članova obitelji, bit će to povećanje od samo 28 kuna, a u slučaju uzdržavanih članova i nekih olakšica, povećanja nema - kaže Sever.

Dodaje kako je NHS upozoravao na to već prilikom najava mini porezne reforme. “Govorili su da je to moja zločestoća, da ne želim vidjeti dobru stranu toga. I prije su vlade radile slične stvari pa se, lančano, događalo poskupljenje komunalija na lokalnoj razini. Upozorili smo čista srca da će neki radnici nešto dobiti, ali da se na drugoj strani može dogoditi da će više izgubiti - upozorava Sever.

I dok su brojni gradovi i općine počeli uvoditi/podizati prirez, gradonačelnik