Na djelu je trenutno, s Krapljanom u glavnoj ulozi, treći čin HDZ-ove političke farse… U njoj su članovi Gradskoga odbora 5. listopada – usprkos čelnikova autoritativnoga oduzimanja prava na diskusiju i žestokoga protivljenja velikog broja dužnosnika temeljnih ogranaka – većinom glasova 15:13 pustili – plavičasti dim!
 
Dok se u kolovozu i u rujanskom dijelu predizborne kampanje – ogorčen što se njegovo ime nije našlo na listi kandidata HDZ-a u 6. izbornoj jedinici – teško objašnjivo, i regularno i svojski se trudio da u svim prilikama, zanemarujući ime sisačke kandidatkinje dr. Željke Josić i lobirajući za svoje osobne favorite iz Velike Gorice i Zagreba, Dražena Barišića, Dragu Prgometa i Gorana Marića, predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a Siska Željko Krapljan od 5. listopada svojski se očito s figom u džepu zalaže za grad Sisak i pronalaženje najpodesnijega gradonačelničkoga kandidata!? Premda ne znamo kako je samozvani moćnik prihvatio vijest da će dr. Željka Josić, kao zamjena župana Ive Žinića, u petak ipak biti među 150 hrvatskih parlamentaraca novoga saborskoga saziva, velik broj hadezeovaca i drugih Siščana dočekao je s olakšanjem. Ipak, Željko Krapljan još uvijek, izgleda, nije svjestan svojih dugogodišnjih autokratskih postupaka, manipulacija i spletki što rađaju pogubne podjele i antagonizme, umanjujući izglede za željenu HDZ-ovu pobjedu na lokalnim izborima. Ne želi, štoviše, shvatiti da mu je svijeća oktroirana vladara sisačkoga dijela HDZ-a dogorjela i da mora napustiti čelnu funkciju, čijem je oporbenom statusu do 2013. i sam obilato pridonosio. Na djelu je trenutno, s Krapljanom u glavnoj ulozi, treći čin HDZ-ove političke farse… U njoj su članovi Gradskoga odbora 5. listopada – usprkos čelnikova autoritativnoga oduzimanja prava na diskusiju i žestokoga protivljenja velikog broja dužnosnika temeljnih ogranaka – većinom glasova 15:13 pustili – plavičasti dim!


Šaban kandidat manipulatora

Poduprli su, na kraju višemjesečne opsjenarske natječajne pretkandidacijske procedure – umjesto prethodnoga većinskog stava članova 34 temeljna ogranka – prijedlog predsjednika Željka Krapljana, članova odbora i Predsjedništva o izboru kandidata HDZ-a na lokalnim izborima za zahtjevnu dužnost gradonačelnika. Kandidatom HDZ-a – na veliko iznenađenje stranačke i šire javnosti – proglašen je u uskom krugu Krapljanovih sljedbenika u politici malo znani 46-godišnji profesor psihologije, Franjo Šaban. Od 1998. zaposlenik Centra socijalne skrbi Siska, suprug je Aleksandre i otac je troje djece. Svaka čast, rekoše i sudionici "masovnoga sastanka”, odnosno proširena sastava Gradskoga odbora. Vječito nasmiješeni djelatnik u stručnom upravnom uspostavljanju obiteljskoga sklada i spriječavanju nasilja, označen je čestitim i poštenim čovjekom. Bez repova nedoličnosti i posljedičnoga crvenila obraza, premda opet drugi zamjeraju što je tek na dan odluke Gradskoga odbora, namjesto krajem lipnja, propozicijama natječaja traženu potvrdu o nekažnjavanju životopisu i financijskom planu u zatvorenoj kuverti priložio tek 5. listopada. Dodaju kako je riječ o Krapljanovom novom manipulacijom zatajenu, anonimnu kandidatu dogovorenu za birtijaških druženja. Ako se takve tvrdnje pokažu točnima, uglednom bi profesoru i predsjedniku Mjesnoga odbora prigradske Odre Sisačke, koji je godinu dana ranije iz HSP-a AS prešao u HDZ, pristanak na Krapljanovo manipuliranje i favoriziranje doista mogli zagorčati život. Na drugoj strani neki hadezeovci izražavaju bojazan činjenicom da je previše vodećih ljudi, nestatutarno i samo voljom predsjednika, zavladalo HDZ-om.


Izostale stranačke sankcije

Jer, još 24. travnja, kada je na izbornoj skupštini Gradskoga odbora ponovo dobio povjerenje većega dijela stranačkih članova, vlastohlepni i uspjehom okuraženi Željko Krapljan svečano je izjavio "kako se u svibnju 2017. zasigurno neće kandidirati za gradonačelnika…” (?!) Predložio je pri tome da se narednih mjeseci ustanovi jedinstven i u političkoj praksi dosad nepoznat natječajni pretkandidacijski postupak, ali izrijekom nije kazao koja će komisija i u kakvu sastavu pratiti pristizanje prijava, primjenu postavljenih kriterija i tijek izborne procedure. Uglavnom, četiri mjeseca kasnije, bilo je očito da je demagoške i nekritičke ambicije, kompleksom veće vrijednosti, uz samonarasli političko-akademski potencijal, kao pričuvno i osobno mnogo korisnije rješenje Krapljan imao na umu željenu poziciju saborskoga zastupnika?! Prilikom utvrđivanja kandidatske liste s 14 sisačko-moslavačkih imena za prijevremene parlamentarne izbore u središnjici HDZ-a, nadanja sisačkoga lidera su se izjalovila. U inat Županijskom odboru i njegovu predsjedniku Ivi Žiniću, ogorčeni Željko Krapljan demonstrativno je poduzeo još jednu autokratsku manipulaciju. Umjesto aktualnoga sisačko-moslavačkog župana Žinića, sisačke kandidatkinje dr. Željke Josić, načelnika Donjih Kukuruzara Stipe Šapine i načelnice Jasenovca Marije Mačković, potpuno neprirodno preferirao je kao svoje osobne favorite velikogoričko-zagrebačke kandidate. Na predizbornim predstavljanjima, štoviše, pokazivao ih je kao one za koje Siščani trebaju glasovati 11. rujna. Zahvaljujući takvu, neprincipijelnom ponašanju – pa i napuštanjem redova HDZ-a uglednih članova zbog učestalih nestatutarnosti – velik dio od 2300 sisačkih hadezeovaca nakon toga je očekivao stranačko sankcioniranje Željka Krapljana, te raspuštanje gradske organizacije. To se ipak nije dogodilo, ali je zbog kršenja radne discipline u županijskoj razvojnoj agenciji "Simori” Krapljanu raskinut ugovor o radu bez prava na otpremninu.


”Kad neće ni’ko, bum ja…!”

Potpisnik rješenja bio je predsjednik Skupštine "Simore”, Ivo Žinić. Inače, za savjetničke poslove u području prometa i izradi strateškog razvojnoga plana u 14-mjesečnem stažu taj je vlasnik akademske titule primao 14.500 kuna. Kako se Krapljan potpuno identificirao s HDZ-om, odnosno svojim neporecivim predsjedničkim položajem, potpuno je rezolutno nastupao i na sjednici Gradskoga odbora. Na novinskoj konferenciji 6. listopada, pak, kazao je: – Kao prvi ogranak HDZ-a, proveli smo neposrednu kandidaturu, pa se svaki član stranke mogao prijaviti. Primili smo četiri kandidature, uz životopis kandidata, financijski plan i uvjerenje o nekažnjavanju. Kako su na dan izbora (?) ostali povukli kandidature, većinom glasova članova Gradskoga odbora prihvaćena je kandidatura Franje Šabana, tvrdi Krapljan. Pri tome ne spominje da se, primjerice, za svoga godišnjega odmora na Jadranu iznenadio, štoviše i naljutio nenajavljenom prijavom na natječaj predsjednika Temeljnoga ogranka Siska Staroga i kooptiranoga rizničara Gradskoga odbora HDZ-a, Darka Weissa. Od sudjelovanja u natjecanju za gradonačelničku nominaciju, opće je poznato, već su ranije odustali dr. Tonka Jozić Novinc i prof. Vladimir Čavrak. O razlozima odustajanja troje spomenutih kandidata ni riječi. Bolji poznavatelji stila i notornoga demago[koga postupanja Željka Krapljana, ne bez razloga podsjećaju na čestu i promišljenu uzrečicu bivšega sunjskog branitelja, vodoinstalatera Vodovoda Sisak, direktora naplate i održavanja u HAC-u i Gradske tržnice "Sisak”, te saborskoga zastupnika "Kad neće ni’ko, bum ja…” Aluzija je to na moguća iznenađenja Šabanova onemogućavanja i naprasnoga odustajanja od kandidature i obilaznoga dolaska na cilj Željka Krapljana. Takvu razvoju situacije, ipak, mogao bi se radikalnom odlukom raspuštanja Gradskoga odbora suprotstaviti nadređeni Županijski odbor HDZ-a s Ivom Žinićem, prema kojem su Krapljan i vjerna mu družina teško podnošljiv animozitet razvili do usijanja. Bilo kako bilo, Željko Krapljan već najavljuje obilazak temeljnih ogranaka HDZ-a i predstavljanje prof. Franje Šabana, njegova opširnoga životopisa i objašnjavanja okolnosti zbog kojih svoju potvrdu o nekažnjavanju nije podnio u regularnom vremenu. Pripreme za lokalne izbore, bar zasad, stavljene su na čekanje…
 
 
 
Izvor: Tjedno.hr
Napisao: Josip Frković
Objavljeno: 14. 10. 2016.
Poveznica na izvor