Da se radi o još jednom slučaju neracionalnog, a potencijalno i koruptivnog trošenja javnog novca sugerira izvješće Unutarnje revizije HAC ONC-a koje je Index dobio na uvid. U tom izvješću stoji da je povjerenstvo kojeg je imenovala uprava HAC ONC-a donijelo odluku da se honorari za zimsku službu povećaju za čak 80 posto.

Više novca za manje rada

Prošle godine je HAC ONC svojim kooperantima koji su čistili ceste od snijega plaćao mjesečni paušal od 11.700 kuna po kamionu, a svaki sat aktivnog rada plaćao se 450 kuna. Po istim je uvjetima HAC ONC mogao angažirati kooperante i ove godine, ali umjesto toga formirano je Povjerenstva za analizu uvjeta natječajne dokumentacije za zimsku službu 2014/2015.

Indexovi izvori iz HAC-a tvrde da se radi o neuobičajenom i sasvim neobjašnjivom potezu. No, situacija postaje jasna kada se u obzir uzme činjenica da je navedeno povjerenstvo donijelo odluku da se paušal po kamionu poveća na čak 20.500 kuna mjesečno, te da se cijena sata efektivnog rada poveća na 790-800 kuna.

Također, povjerenstvo je u ugovore s kooperantima koji čiste autoceste od snijega unijelo još jednu stavku, koja je izuzetno poticajna za kooperante, ali i prilično štetna za blagajnu ove državne firme. Odlučili su, naime, da će im nerad plaćati dodatnih 50 posto! Prema ugovorima koje je HAC ONC sklopio s kooperantima, ako se u datom mjesecu ne radi ništa, odnosno ako efektivnih sati rada ima manje od 3 posto, cijena paušala povećava se za dodatnih 50 posto, na oko 30 tisuća kuna po kamionu.

Revizija sumnja na pogodovanje

HAC ONC po ovim je uvjetima angažirao ukupno deset kooperanata, koji imaju 39 vozila. Izvorno je bilo planirano angažirati 55 vozila, ali po novoj, skupljoj cijeni koju je nametnulo povjerenstvo HAC ONC-a, to nije bilo moguće. Među zaposlenicima HAC ONC-a špekulira se da je honorar zimske službe povjerenstvo povećalo upravo kako bi se pogodovalo nekom od kooperanata, ali tu informaciju nismo uspjeli potvrditi.

No, iz revizorskog izvješća jasno je da i HAC-ova Unutarnja kontrola sumnja da u ovom poslu nije baš sve bilo sasvim čisto. Revizorsko je mišljenje da su kooperanti bili svjesni odluke koju je donijelo povjerenstvo HAC ONC-a, s obzirom da su na provedenom javnom natječaju svi dostavili gotovo identične ponude: tražili su između 20 i 21 tisuću kuna mjesečnog paušala i 780 o 800 kuna po satu efektivnog rada.

"U vrlo kratkom roku (24 sata), sačinjen je dogovor o povećanju paušala za 50 posto u slučaju da se mjesečni radni sati po grupi ostvare u iznosu manjem od 3 posto od ukupno predviđenih sati, čime je povećanjem cijena paušala u ponudama u iznosu od 20.000,00 i 21.000,00 kn/mj Društvo dovedeno u potencijalnu situaciju izuzetno visoke isplate paušala. U slučaju da se mjesečni radni sati po grupi ostvare u iznosu manjem od 3 posto, paušal će iznositi ca. 30.000,00 kn/mj/kamion. Procijenjena vrijednost paušala je iznosila 12.000,00 kn uz napomenu da revizori nisu utvrdili da su odgovorne osobe u postupku izračuna procjene paušala, ukalkulirale i fiksni iznos predviđene amortizacije kamiona i pripadajuće opreme", navodi se u revizorskom izvješću.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: Petar Vidov
Foto: FAH
Objavljeno: 20. 3. 2015.