Omogućava smanjenje krajnjih cijena, a niži PDV na hranu ima i dosta zemalja u okruženju pa se time u slučaju izjednačavanja PDV-a na razinu, primjerice, Slovenije ili Austrije, prekogranični šoping čini manje isplativim. Potrošači bi kupovali jeftinije ili barem jednako skupo, a ostali u distributivnom lancu bili bi konkurentniji u odnosu na konkurenciju u susjednim zemljama i ostvarivali veći promet – komentar je direktora Lonia trgovine Drage Munjize na najnoviju izjavu ministra financija Zdravka Marića o snižavanju PDV-a na svu hranu.
Smanjenje opće stope PDV-a, o čemu se puno govorilo i u prošlom mandatu HDZ-ove Vlade, trenutačno nije u programu – kazao je Marić za RTL. No ono što je zapisano i uslijedit će – kad se stvore uvjeti za to – jest snižavanje PDV-a na svu hranu, istaknuo je, dodavši kako još valja vidjeti kada i na koji način će se to provesti.

Najavu smanjenja stope PDV-a na hranu, koja je jedan od razloga što Hrvati godišnje u prekograničnom šopingu ostavljaju oko 500 milijuna kuna, pozdravili su i u HGK. – Ako do toga dođe – naglašava potpredsjednik HGK za trgovinu Josip Zaher. – Svako porezno rasterećenje u pravilu ima pozitivan povratni efekt na gospodarstvo, a vjerujemo da će snižavanje PDV-a na hranu dodatno potaknuti domaću proizvodnju. S obzirom na velik broj igrača u sektoru trgovine i brojne konkurente, smatramo da trgovci neće sebi prisvojiti dio koji se odnosi na rasterećenje, već vjerujemo da će građani osjetiti pad cijena hrane – rekao je Zaher, dok porezni stručnjaci poput Hrvoja Šimovića, profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ne vjeruju u pozitivan efekt manjeg PDV-a na cijene hrane. – Smatram da je posljednjih godina već dovoljan broj prehrambenih proizvoda obuhvaćen sniženom stopom PDV-a. Niža stopa PDV-a ne znači jeftiniju hranu, pa svako novo snižavanje prvenstveno pogoduje trgovcima i proizvođačima hrane, a primarno će se realizirati povećanjem marže, nikako snižavanjem cijena – rekao je Šimović ovih dana za Večernji list.

Novac u limbu Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako oni, HPK, proizvođači..., godinama traže da se PDV na hranu u Hrvatskoj spusti barem na razinu kakva je u našem okruženju, između 5 i 8%. No, kako smo u novije vrijeme vidjeli primjerice s ribom, a ranije i s kruhom i drugim artiklima, problem je što spuštanjem PDV-a cijene nisu pale. – Tako, uvjetno rečeno, stradaju proizvođači, koji ionako ništa ne dobiju jer PDV plaća krajnji korisnik u lancu, a kupac nije prošao jeftinije. Novac je ostao negdje između, u limbu, kao i na nekim drugim stvarima. Sjetite se samo spuštanja PDV-a na neke medicinske artikle, bezreceptne lijekove, pripravke i slično – kaže Sever, ističući da ni tu kupci nisu prošli bolje, a radnici nisu dobili veće plaće. – Znamo točno kakvo nam je okruženje i kako je tamo reguliran porez na dodanu vrijednost. Nije problem samo u pograničnoj kupnji hrane, nego činjenica da Hrvati odlaskom u “špeceraj” potroše novac na još puno toga usput, pa Hrvatska ostaje bez solidnog iznosa. Bilo bi super da Vlada spusti PDV na svu hranu, no kad to i učini, nema mehanizma kako će nadzirati, odnosno natjerati trgovce da spuste cijene, samo je stvorila preduvjete za to – rekao je Sever.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/nizi-pdv-na-hranu-ne-znaci-nuzno-nize-cijene-1511529 - www.vecernji.hr

Autor: Jolanda Rak Šajn
Foto: Ivica Galović/PIXSEL
Objavljeno: 31.07.2021.