ZAGREB, 26. rujna 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas otvoreno pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu u kojem traže da nadležna državna i pravosudna tijela napokon sankcioniraju nezakonitu privatizaciju pomoćno-tehničkih službi u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

NHS ističe da je Sindikat državnih službenika i namještenika u podnescima upućenim na različite institucije, od Uprave i Ureda za nabavu, MUP-a, Državnog odvjetništva, USKOK-a, do ureda Predsjednika Republike i Vlade, u više navrata dostavio dokumentaciju iz koje je razvidno da se radi o nezakonitom postupku javne nabave, za koji je i Državna revizija u nalazima za 2003. i 2004. godinu ustvrdila kako ga treba poništiti.
 

Sindikalci izražavaju zabrinutost ne samo zbog nefunkcioniranja pravne države, već zato što je u takvoj privatizaciji bez posla ostalo tridesetak ljudi koji su puni povjerenja u poništenje natječaja odbili prijeći k novom - privatnom poslodavcu.
"Država u kojoj se do posla dolazi na netransparentan i demokratskom društvu neprimjeren način ne može se nazivati pravnom državom, niti se njezini građani u njoj mogu osjećati jednakima pred zakonom".

NHS stoga poziva Mesića i Sanadera da utječu kako bi nadležna državna tijela cijeli slučaj razmotrila u svjetlu svih relevantnih činjenica, a posebice dvaju nalaza Državne revizije o poslovanju Ministarstva za 2003. i 2004. godinu, te javnost izvijeste o poduzetim mjerama.