U Zagrebu, 01. prosinac 2014. g.

HAC-ONC d.o.o.

Ured Uprave

Goran Grbac - predsjednik

Zeljko Horvat - član

Darko Bubalo - predstojnik uprave

Ivan Jagatić - šef SOUK-a

Mario Juzvišen - direktor sektora za naplatu cestarine

Mijat Stanić - predsjednik radničkog vijeća
 

Predmet: Pravilnik o unutarnjoj kontroli

 
Poštovani,

pravilnik o unutarnjoj kontroli je očito stupio na snagu u rujnu ove godine bez da je itko na koga se on primjenjuje sudjelovao u izradi istog, ili da ga je legitimno izabrano Radničko vijeće vidjelo.

Kako se HAC koristio Pravilnikom o unutarnjoj kontroli (dalje Pravilnik) iz 2002 godine koji je bio nezakonit tj sadržavao je odredbe o pretresu osoba i stvari zaposlenika koje su suprotne odredbama Kaznenog zakona, mi smo još 2010 godine tražili izmjenu Pravilnika o unutarnjoj kontroli. Pravilnik nije izmijenjen ali se prešutno nisu primjenjivale sporne odredbe.

Na početku 2014 godine nacrt Pravilnika dolazi na savjetovanje s Radničkim vijećem (dalje RV) na kojeg RV ima niz primjedbi zbog zastarijelih metoda kontrole i niza nezakonitosti. Pravilnik se povlači na doradu i nije više došao na usaglašavanje.

Neugodno sam se iznenadio kada sam saznao da je Pravilnik u primjeni tj. da ga je netko dok smo se mi smrzavali i skupljali potpise za raspisivanje referenduma, da očuvamo firmu, da se spriječi koncesija autoceste, dok smo radili 24 sata na dan podvalio (ne znam kako to drugačije nazvati) i poslao Pravilnik na usuglašavanje RV poštom.

Ja kao predsjednik podružnice HAC NCS-a nisam zaprimio isti čak niti kada je on stavljen u primjenu.

Radničko vijeće se nije očitovalo niti dalo suglasnost, a onda je taj netko odlučio isti taj Pravilnik staviti u primjenu.

U osam godina koliko sam predsjednik Podružnice HAC NCS-a nije se dogodilo da se RV ne očituje i da netko na taj način donese bilo kakav interni akt, a svi znamo kakvi su odnosi bili unutar tvrtke.

Pitam se što se sada dogodilo, dali je ovo pomanjkanje organizacije rada i sveopćeg kaosa pa svatko šalje Pravilnike RV, a da se ne zna tko je odgovoran za dostavu istih, pitam se zašto nemamo ljudske resurse, pravni sektor. (Ili ih imamo) Trebamo postaviti pitanje kako ostala dokumentacija kola. tko je odgovoran, kamo mi to idemo, koji je naš smjer, pretvara li se ovo u opću anarhiju pa svatko radi što ga volja, a međusobne komunikacije nema.

Dok ne nađemo odgovore na ova pitanja tražimo od uprave da stavi van snage Pravilnik u unutarnjoj kontroli i provede zakoniti postupak savjetovanja, tražimo od uprave da počne upravljati i nadgledati procese u poslovanju kako se ovakve i slične stvari ne bi dešavale.

Za svako postupanje po "Pravilniku" ćemo podnijeti zasebnu privatnu tužbu i uvijek tražiti i javnu odgovornost osoba koje na ovaj način oštećuju tvrtku.
 

S poštovanjem

Anđelko Kasunić