Građani potpise mogu dati na dvjema listama – za smanjenje potrebnog broja potpisa s 400.000 na 200.000 i protiv prijedloga zakona da se potpisi za referendum prikupljaju samo u uredima državne uprave.
 
- Građani i građanke RH izlazeći na ovaj referendum trajno će sačuvati jedan alat koji je prevažan za poništavanje štetnih odluka vlasti. Danas su to rasprodaja voda i šuma, sutra će to možda bit bušenje Jadrana, a prekosutra privatizacija zdravstva, školstva, izjavio je za HTV koordinator inicijative Nećete bez naroda Željko Stipić.
 
- U ponoć smo otvorili ovaj zagrebački štand, i štand u Splitu i Osijeku. Svaka minuta nam je bitna za spas neposredne demokracije, zato smo krenuli već u ponoć, nećemo čekat do ujutro. Naravno da će ovdje i u čitavoj Hrvatskoj ujutro bit naši aktivisti na stotine štandova - dodala je koordinatorica inicijative Mirela Bojić.
 
U građansku inicijativu “ZA REFERENDUM!” udruženo je 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva koji zajednički traže raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.
 
Inače, potpisi se prikupljaju na DVIJE RAZLIČITE LISTE, na svakoj će biti po JEDNO PITANJE:
 
PITANJE SA CRVENE LISTE: „Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“
 
PITANJE SA PLAVE LISTE: „Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“
 
Građani svoj potpis mogu dati samo jedan put na svaku listu, a podaci koji se upisuju u listu su: IME I PREZIME, OIB ili JMBG i VLASTORUČNI POTPIS. OIB možete prepisati sa svoje zdravstvene iskaznice, a potpisati liste mogu samo osobe koje imaju status birača u Republici Hrvatskoj, pojašnjavaju organizatori.
 
Kako ističu, za prikupljanje potisa im se javio veliki broj građana koji žele volontirati i dati svoj doprinos da ova incijativa uspije.
 
 
Izvor: Tris.com.hr
Autor: Tris.com.hr
Ilustracija: Inicijativa Za referendum
Objavljeno: 30. 5. 2015.