(Novilist.hr) ZAGREB Nikakve reforme i povećana izdvajanja neće pomoći mirovinskom sustavu bez snažnog povećanja zaposlenosti, a ideje prema kojim bi se izdvajanja za obvezni drugi mirovinski stup povećala ili na uštrb prvog stupa ili radničkih plaća ne dolaze u obzir. Jasno su to tehničkoj ministrici rada i mirovinskog sustava Nadi Šikić poručili sindikati dok njen prethodnik SDP-ov Mirando Mrsić, među ostalim poručuje, da su HDZ-u glavna briga poslodavci, a radnici na kraju pameti.
 

– Izjava ministrice u ostavci u kojoj najavljuje povećanje izdvajanja u drugi stup na teret radnika još jednom pokazuje da HDZ prije svega ne zna na koji način urediti mirovinski sustav kako bi se njime osigurala dostojna mirovina naših radnika, a što je još žalosnije, opet pokazuje da socijalnu sigurnost građana želi graditi na leđima samih građana, veli Mrsić dodajući kako HDZ ide za time da uništi sustav koji je do danas izgrađivan i pritom uključuje mjere koje bi dovele do smanjenja neto plaća radnika.
 
 
Primjer Srbije
 
Gostujući u petak na okruglom stolu u Splitu o poticanju zapošljavanja Nada Šikić izjavila je kako je »naša interna preporuka u ovom trenutku da se moramo dogovoriti o povećanom izdvajanju za drugi mirovinski stup«.
 
– Mi izdvajamo 20 posto za razliku od, primjerice, Srbije koja izdvaja 25 posto, a tih pet posto je jako puno. Ja ne kažem da sve to povećanje treba ići na poslodavce, ali moramo osmisliti model, kazala je Šikić dodajući kako modele trebaju razraditi ekonomski stručnjaci te u javnoj raspravi iznjedriti najbolju opciju.
 
Povećanjem doprinosa za mirovinsko osiguranje dodatno bi se povećalo porezno opterećenje radnika, a njegova neto plaća bi se smanjila. Naime, radnik iz plaće izdvaja 20 posto doprinosa (15 posto za prvi i pet posto za drugi stup), dok poslodavac na plaću izdvaja 17,2 posto doprinosa za zdravstvo i zapošljavanje.
 
Nekada su izdvajanja radnika i poslodavaca bila na istoj razini, podsjeća Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), navodeći kako danas te ravnoteže nema.
 
 
Loš odnos
 
I on i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ističu kako je glavni problem mirovinskog sustava niska zaposlenost te je ključ problema u otvaranju radnih mjesta.
 
– Ako se nastavi trend odnosa umirovljenika i radnika 1:1 ni dragi Bog nam ne može pomoći, veli Novosel dodajući kako svaka priča o mirovinskom sustavu počinje i završava na odnosu zaposlenih i umirovljenika i činjenici da zaposlenost treba snažno povećati.
 
– Očito je da za drugi stup treba povećati izdvajanja, ali ne na račun prvog stupa jer će se onda opet morati iz proračuna nadoknađivati sredstva koja će nedostajati za isplatu mirovina. Ne niti na račun radničke plaće koja će padati. Jedini je prostor povećati doprinose na račun poslodavca, jer nemamo ravnoteže izdvajanja«, veli Sever dodajući kako to poslodavci neće prihvati jer im je sve što im se da premalo, a sve što im se uzme previše.
Rasprave o drugom stupu krenule su još za bivše vlade. Kada se išlo u mirovinsku reformu intencija je bila postupno povećavati izdvajanja za drugi stup, a smanjivati izdvajanja za prvi. No, to se nije dogodilo. Danas se svi slažu kako je nešto potrebno napraviti, ali što i kako, odgovora nema.
– Naš je stav da se bez detaljne analize ne može ići u izmjene, podsjeća Novosel na ono na što upozoravaju svi sindikati.
 
 
Destabilizacija
 
Prema mišljenju Mrsića, HDZ-ov pristup mirovinskom sustavu neće dovesti do stabilizacije nego do destabilizacije mirovinskoga sustava.
 
– I dok ministrica naglašava potrebu povećanja izdvajanja za II. stup, bilo bi realno za očekivati da je tom najavom jasno naglasila kojim mjerama HDZ želi povećati izdvajanja u drugi stup, kako misli osigurati sredstva za isplatu mirovina, što to znači za radnike koji primaju neredovito plaću, kao i za radnike na minimalcu, što je s onima kojima poslodavac isplaćuje plaću na ruke. Hoće li svi oni imati manje plaće?«, pita se Mrsić dodajući kako bi njegova nasljednica trebala znati da se financijska održivost mirovinskog sustava ne temelji samo na povećanju izdvajanja. Svjestan je pritom da izdvajanja za drugi stup treba povećati, no ne, kako veli, na teret radnika.
 
– Povećanje izdvajanja treba tražiti temeljem smanjenja izdvajanja na plaću, drugačijom poreznom politikom, racionalizacijom mirovinskog i zdravstvenog sustava. U drugi mirovinski stup potrebno je uključiti dodatak na mirovinu koji imaju umirovljenici prvog stupa, veli Mrsić.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr
Izvor: Novi list
Autorica: Gabrijela Galić