Podsjećamo, NCS je inicirao i mjesecima pripremao kolektivne pregovore u PZC Varaždinu: pokrenuli smo utvrđivanje reprezentativnosti, sastavili sindikalni prijedlog KU, potpisali sporazum sa sindikatima o zajedničkom nastupu te sporazum s poslodavcem o pravilima postupka kolektivnog pregovaranja. Prvi sastanak pregovaračkih odbora održan je 22.7., a sada, tri mjeseca i pet sastanaka pregovaračkih odbora nakon toga, poslodavac odjednom više ne želi pregovarati o onom prijedlogu KU koji smo sastavili u dogovoru s radnicima i ostalim sindikatima i na temelju kojeg su pregovori započeli, nego razgovor želi vratiti na utvrđivanje razine “prava” koja su vrijedila dosad.

Povratka na staro, međutim, više nema. U pripremama za pregovore iskomunicirali smo s vama, našim članovima, da je za poboljšanje položaja radnika u PZC Varaždinu ključno 1. uređenje radnog vremena, 2. povećanje osnovice za obračun plaće i uređenje koeficijenata, uz obavezu da minimalna plaća ne može biti manja od 4.000,00 kn neto, 3. obaveza isplate dodataka na plaću. Hoće li se ove stavke naći u novom Kolektivnom ugovoru ovisi o spremnosti vas radnika da se za svoja prava izborite i sada je došao trenutak za tu borbu.

Pozivamo zato naše članove da se pripreme za štrajk kao zakonito sredstvo pritiska na poslodavca, a radnike koji su članovi druga dva sindikata pozivamo da se pridruže NCS-u jer je jedino naš sindikat pokazao volju i odlučnost da probleme u PZC Varaždinu rješava u korist radnika. Dnevnice i druge naknade naših članova i ostalih radnika koji se priključe štrajku za sve dane provedene u štrajku platit će NCS.

Štrajk će započeti ako se u postupku mirenja, koji mu zakonski prethodi, dvije strane ne uspiju dogovoriti. Obavještavat ćemo vas i dogovarati se s vama o svakom idućem koraku.