Na temelju prijava s terena, Nezavisni cestarski sindikat je od Uprave HAC-a zatražio da se hitno povuče nalog kojim je obustavljeno plaćanje otežanih uvjeta rada i dobio odgovor da će se od 1. svibnja otežani uvjeti rada nastaviti plaćati sukladno Kolektivnom ugovoru. 

Ovim putem prije svega želimo naglasiti da se radi o još jednom kršenju prava iz Kolektivnog ugovora koje traje već mjesec i pol dana i da se ovaj put odnosi na nepriznavanje činjenice rada u potencijalno opasnim okolnostima, što smatramo osobito poraznim s obzirom na smisao tog dodatka. 

Također želimo reagirati na argument Uprave o smanjenju prometa kojim se želi opravdati taj jednostrani postupak i još jednom podcrtati da otežani uvjeti rada nastaju i u okolnostima smanjenog prometa jer se rad na visini, postavljanje privremene prometne signalizacije uslijed popravaka ceste i druge okolnosti opisane u čl. 72. KU u posljednja dva mjeseca odvijaju neovisno o mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Iako smanjenog intenziteta, promet (osobito teretni!) i dalje se odvija i na isti način kao prije predstavlja opasnost za radnike na autocesti, a čl. 72. KU odražava priznanje i minimalnu financijsku nadoknadu za rizik kojem su radnici izloženi.

Budući da obustava evidentiranja otežanih uvjeta rada traje već mjesec i pol dana, a da je iz dnevnika rada dostupna informacija o tome kada je rad u otežanim uvjetima nastao, podsjećamo članove da je naknade za otežane uvjete rada moguće potraživati za period kad se nisu plaćali i, ako ih žele potraživati, da pošalju zahtjev svojim nadređenima koji će staviti na znanje i svojem sindikalnom povjereniku.

Kao i dosad, svaka daljnja moguća kršenja Kolektivnog ugovora i njegovih dodataka tretirat ćemo kao predmet tužbi, ali i mogućih direktnih sindikalnih akcija.