U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jučer su počeli pregovori s potencijalnim koncesionarima za autoceste. Prvi krug pregovora trajat će tri dana, a sa svakim ponuđačem predstavnici Ministarstva razgovarat će posebno.

Nastavak sljedeći mjesec

Kako doznajemo, jučer su prvi na razgovore došli predstavnici austrijske građevinske tvrtke Strabag. Danas je u planu da za pregovarački stol sjednu predstavnici investicijske tvrtke Macquarie i RBA mirovinskog fonda, dok bi u petak na pregovore u sjedište Ministarstva trebali stići i predstavnici trećeg konzorcija koji je dao neobvezujuću ponudu za koncesiju, a koji čine investicijska kuća Goldman Sachs, francuski upravitelj autocestama Vinci, domaći mirovinski fondovi – AZ, PBZ-CO i Erste Plavi te Allianz Capital Partners. Nakon što se okonča prvi krug pregovora, nova runda slijedi idući mjesec. Na pregovorima će glavne teme biti iznos koncesijske naknade te uvjeti koncesije o kojima onda ovisi i koliko bi država mogla dobiti novca od potencijalnog koncesionara. Početni iznos je 2,5 milijardi eura, a u Vladi se nadaju da će dobiti tri milijarde eura.

Neizvjestan posao

No dinamika i ishod pregovora ovise o referendumu protiv davanja autocesta u koncesiju za koji je inicijativa “Ne damo naše autoceste” prikupila dovoljno potpisa. Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić najavio je da će to referendumsko pitanje poslati na Ustavni sud kako bi se provjerilo je li ono u skladu s Ustavom. Stoga je do odluke Ustavnog suda ili provedbe referenduma posao vezan za koncesiju vrlo neizvjestan.

>> Mijat Stanić na Facebooku: Propala koncesija, investitori povukli ponude

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autori: Lidija Kiseljak, Josip Bohutinski
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Objavljeno: 29. 1. 2015.