1. siječnja 2016. populacija Europske unije procijenjena je na 510.1 milijuna, dok ih je godinu dana prije bilo 508.3 milijuna. Tijekom 2015. tako je u EU rođeno oko 5.1 milijuna djece, dok je umrlo 5.2 milijuna ljudi, što znači da je po prvi put u povijesti Europska unija zabilježila negativan prirodni prirast populacije.

Službeni statistički ured Europske unije objavio je kako Njemačka, Francuska, UK i Italija imaju najviše stanovnika, čineći tako više od polovice stanovnika EU.
 
 

Sedamnaest članica EU povećalo je svoju populaciju, no Hrvatska nije među njima. Štoviše, nalazi se u grupi zemalja koje bilježe najveći pad staovništva - od 8.2 posto. Tako se Hrvatska nalazi u društvu Litve, Latvije, Bugarske, Grčke i Rumunjske.

 
U Hrvatskoj broj umrlih premašio broj rođenih
 
Tijekom 2015. godine zabilježeo je 5.2 milijuna umrlih u članicama Europske unije, čak 286 tisuća više nego u godini prije. Bugarska ima najveću stopu smrtnosti, a slijede je Latvija, Litva, Mađarska, Rumunjska i Hrvatska.

U Hrvatskoj je broj umrlih premašio broj rođenih, a u sličnoj su situaciji i Bugarska, Mađarska, Latvija, Litva i Rumunjska.
 


 
Situacija je po Hrvatsku vjerojatno još gora, budući u Eurostatovom izvještaju nije navedeno koliko je ljudi otputovalo iz zemlje.



 
 
Izvor: Index
Piše: M.Č.
Foto: Eurostat
Objavljeno: 9. 7. 2016.
Poveznica na izvor