Ako je pitanje referendumske inicijative u skladu s Ustavom, onda bi Vlada treba poštovati volju građana i organizirati referendum. Ako pitanje nije u skladu s Ustavom, Vlada ima otvorene ruke da posao oko autocesta vodi kako je zamislila. Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. No, tu jednostavnost treba dodatno zakomplicirati. Pa i pokušati prejudicirati rezultate nečeg što se nije dogodilo.

To što su inicijatori referendumske incijative prikupli dovoljnu potporu za organiziranje referenduma, nikako ne znači da su inicijatori referendumske inicijative »pobijedili« Vladu. Uostalom, tko to ima staklenu kuglu i sa sigurnošću već sada može znati da je volja građana da koncesije autocesta ne bude, da je volja građana da izdvajanja neosnovnih djelatnosti iz javnih službi ne bude... Nitko. To što je neka inicijativa prikupila dovoljno potpisa za moguće organiziranje referenduma, ne znači da bi taj referendum ako se organizira prošao baš onako kako su njegovi inicijatori željeli. Građani, očito, žele da ih se pita, žele valjda i da se napokon organizira referendum na osnovu građanske incijative što zakonodavni okvir, ma kako bio loš, omogućuje. To građani žele, ali vlast im ne želi dati preveliku slobodu. Dosta je da svoje kažu onih izbornih nedjelja koje se nazivaju festivalima demokracije. I to je vjerojatno dio problema i u ovoj priči. Volja naroda bitna je samo na parlamentarnim, lokalnim, predsjedničkim izborima. I to je to.

Jasno, niti jednoj vlasti ne bi bilo u interesu da joj se u predizbornoj godini odvija referendum koji je direktno protiv nečeg što ona zastupa. To je pozicija s koje se mogu razumjeti poruke – odustajemo, ne odustajemo –što stižu iz Banskih dvora. No, da je Vlada htjela, priču o referendumu odavno je mogla okončati. I ovu koja se tiče autocesta, i onu koja se tiče izdvajanja neosnovnih djelatnosti u javnim službama. Da je htjela, te su teme mogle biti iza nas i prije osjetljive izborne godine.

No, u ovoj zemlji referendum na kojem bi građani nešto mogli odlučiti predstavlja tabu temu koju vlast, bez obzira na boju (jer dvije odredbe nekadašnjeg Zakona o radu bile su prvi test spremnosti na referendumsko izjašnjavanje), nastoji izbjeći pod svaku cijenu. Odustat ćemo – nećemo odustati, loš je pokušaj amortizacije mogućih, za Vladu loših referendumskih odluka. Odustat ćemo, nećemo odustati, ljulja i vjerodostojnost vlasti, a građane zbunjuje. Jer što Vlada kani učiniti s autocestama i kada se čini jasnim, ostaje nejasno.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr