Svako malo mediji počinju pisati o obveznim mirovinskim fondovima (OMF-ovima), odnosno netko se sjeti davati izjave da treba zamrznuti uplate u drugi mirovinski stup ili ukinuti obvezne mirovinske fondove. Posljednje izjave došle su od Ivana Lovrinovića, profesora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i saborskog zastupnika iz Mosta, koji je u medijima izjavljivao da bi trebalo zamrznuti uplate u drugi stup jer je riječ o milijardama kuna koje bi spasile državni proračun. Slične izjave čuli smo i u vrijeme vlade Ive Sanadera kada je kriza udarila i dovela do šestogodišnje recesije.

Već smo se stoga navikli na sporadične političke negativne izjave o drugome stupu, no rijetko kada smo čuli riječi koje govore u prilog nastavljanju mirovinske reforme, većem utjecaju mirovinaca na tržište kapitala i gospodarstvo. Nikako nije cilj favorizirati upravitelje mirovinskih fondova i stati na njihovu stranu, ali svi oni tvrde da ulažu u skladu sa strogo definiranim zakonskim odredbama i ne mogu se pomaknuti ni milimetra. Koliko su mirovinci zainteresirani za nova ulaganja pokazuje i njihov veliki interes za IPO HAC-a, koji je prethodna vlada mjesecima najavljivala, a nikada provela.

Jesu li obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj uspješni ili ne, neka netko drugi dokazuje. Mi pokazujemo brojke: neto imovina četiri obvezna mirovinska fonda na kraju 2015. godine iznosila je nešto više od 74 milijarde kuna. To je u odnosu na godinu prije više za 7,72 milijarde kuna. Istodobno, četiri su obvezna fonda u prošloj godini od doprinosa građana dobili 5,16 milijardi kuna. Dakle, jednostavnom računicom može se zaključiti da su dobivene doprinose