Protiv državne tvrtke Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine bit će podnesen optužni prijedlog zbog nezakonite javne nabave u slučaju angažmana zimske službe o kojoj je u više navrata pisao naš list. Riječ je o nizu ugovora za nabavku opreme i sredstava za posao čišćenja autocesta od snijega, gdje su pregovarački postupci bez javne objave provedeni u drugoj polovici prošle godine, u vrijeme kada je dužnost obavljala tročlana Uprava HAC ONC-a na čelu sa Slavicom Grđan, dok su članovi Uprave bili Krešimir Kvaternik i Marija Cvrlje. Obavijest u kojoj se najavljuje podizanje optužnog prijedloga u posjedu je naše redakcije, a ona je upućena u HAC ONC od Uprave za sustav javne nabave, sektora za nadzor i pravnu pomoć pri Ministarstvu gospodarstva.
 
Tužba za klevetu protiv Mijata Stanića
Repovi loše suradnje između bivše Uprave HAC ONC-a imat će i sudski epilog na Općinskom sudu u Zagrebu, jer tek predstoji rasprava u privatnoj tužbi za klevetu, koju je bivši član Uprave HAC ONC-a Krešimir Kvaternik podigao protiv Mijata Stanića. Riječ je o sporu nastalom zbog otkaza, smjena u HAC ONC-u i optužbi za krađu blagajnika zbog kojih su dijeljeni i otkazi. Već su počele stizati sudske presude u korist djelatnika koji su smijenjeni s dužnosti i iako su presude zasad nepravomoćne ta činjenica može imati utjecaja i na proces u slučaju klevete, jer se Staniću između ostalog na teret stavlja tvrdnja da su otkazi i smjene nezakonite, kao i da će radnici koji su dobili otkaz na kraju dobiti sudske sporove i biti vraćeni na posao.
 
 
Zima 2015./2016.

Navedena je osnovana sumnja da su povrijeđene odredbe Zakona o javnoj nabavi, kao i da je HAC ONC pod izlikom iznimne žurnosti, koja je kako se navodi u obavijesti, nastala zbog lošeg planiranja, pripreme i provedbe postupaka javne nabave, provodio pregovarački postupak bez prethodne javne objave, što znači da su direktno ugovarani poslovi zimske službe. Riječ je o nabavi rotacijskih silosnih posipača soli, snježnih plugova, ugovaranja usluga održavanja autoceste u zimskom razdoblju 2015./2016. za osam grupa, pri čemu je posebno specificirano ugovaranje zimske službe za tehničke jedinice HAC ONC-a Varaždin, Slavonski Brod i Perušić. Iako se ne navodi koliko su navedeni poslovi vrijedni, prema ugovorima iz ranijih godina može se zaključiti kako je riječ o poslovima čija se vrijednost mjeri u milijunima kuna.
 
Optužni prijedlog najavljen je iz Odjela Ministarstva gospodarstva, ali je nekoliko prijava po istom pitanju uputio i Nezavisni cestarski sindikat što potvrđuje i predsjednik Sindikata Mijat Stanić.

– Osobno sam uputio prijavu u navedeni Odjel Ministarstva gospodarstva i kaznenu prijavu u DORH. Riječ je o optužnom prijedlogu identičnog sadržaja, koji je Ministarstvo gospodarstva uputilo na daljnju obradu, što samo pokazuje da su bile točne naše tvrdnje o spornim ugovorima koji su sklopljeni na nezakonit način. Tadašnja Uprava HAC ONC-a je u to vrijeme vršila konstantan pritisak na Odjel javne nabave kako bi se natječaji bez javne objave proveli, a ugovori potpisali i mi smo zbog toga imali niz pritužbi od više djelatnika, koji su se žalili na pritiske i odbijali su potpisati i provesti takvu nabavu. Očekujem da će biti proveden sudski postupak, kao i da će sad već bivša Uprava HAC ONC-a biti proglašena odgovornom za nastalu štetu. Budući da su se oni osigurali od menadžerske odgovornosti potpisujući posebnu policu kod Croatia Osiguranja, moguće je da će šteta koju je prouzročio HAC ONC na kraju biti pokrivena iz te police. Nažalost, bivša Uprava HAC ONC-a je dobila razrješnicu za svoj rad i otpremnine, pa ćemo tražiti da se ta odluka revidira. Točno je i to da je ovakvih nabava za zimsku službu bilo i ranije kod drugih uprava, kao i da bi zakonitost postupanja trebalo ispitati u dužem razdoblju – ističe Stanić.


U posljednji trenutak

Zanimljivo je podsjetiti da HAC ONC ima višegodišnje probleme u nabavi usluga zimske službe, kao i da je u mandatu Uprave HAC ONC-a u kojoj su bili Goran Grbac i Željko Horvat nabavka zimske službe dvostruko poskupjela u svih 12 tehničkih jedinica HAC ONC-a za koje je tada sklopljen ugovor o čišćenju snijega na autocestama. Policija je i tada izuzela dokumentaciju o navedenom poslu, ali je zimska služba i u idućim godinama ugovarana u posljednji trenutak i s kooperantima, iako je procjena struke da bi HAC ONC u relativno kratkom razdoblju profitirao ukoliko bi se nabavila potrebna oprema kako bi ova državna tvrtka mogla sama organizirati i provoditi čišćenje snijega na autocestama, te bi se tako izbjegao angažman preskupih kooperanata.
 
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Darko Pajić
Foto: arhiva NL
Objavljeno: 27. 7. 2016.
Poveznica na izvor