Ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić je, očio 14-dnevne rasprave o Zakonu kojim se regulira privatizacija 60 posto dionica društva Hrvatske autoceste - održavanje i naplata cestarina putem inicijalne ponude te o izmjenama Zakona o cestama.

Ministar je uvjeren kako će Hrvatski sabor do 15. srpnja usvojiti potrebne zakone, kao i da se tom prodajom neće samo otplatiti dio javnog duga, već da se radi i o "dobrom poslu" za sve one koji će kupiti dionice, rekao je u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom.

"Sasvim odgovorno mogu preporučiti građanima kupnju dionica HAC ONC-a, jer pouzdane ekonomske računice pokazuju kako će povrat na kapital godišnje iznositi oko osam do deset posto, što je nekoliko puta veći prinos od štednje u bankam", kazao je te objasnio:

"Procjene pokazuju da će godišnji profit HAC-ONC-a biti na razini od oko 1,3 milijardi kuna. Temeljem postupka "razdruživanja", dug će ostati u bilanci HAC-a, tako da HAC ONC neće imati nikakvih dugova, a imat će prihode od cestarine. Pri tom će se nastaviti racionalizacija broja zaposlenih i to na način da će u sljedećem krugu tog procesa biti smanjen broj srednjeg i nižeg menadžmenta, a ići će se i u daljnje smanjivanje broja zaposlenih na naplatnim kućicama putem proširenja postojećeg modela naplate cestarine preko automatskih strojeva za bankarske i debitne kartice. Naravno, svi radnici koji će biti višak bit će zbrinuti stimulativnim otpremninama."
 
 
Izvor: Danas.net.hr
Autor: Danas.hr/slobodnadalmacija
Foto:
Objavljeno: 30. 5. 2015.
 
 
 
 
Preporučio bih ministru da posluša i prouči onu poznatu narodnu poslovicu: Prvo skoči, onda reci hop!
 
Valja poslušati naše stare, bili su mudri i pošteni ljudi, i nisu bili skloni valjati gluposti.