Iako je inicijalno namjera vladajućih bila da se Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma konačno definira financiranje referendumskih kampanja, udruge civilnog društva i sindikati bili su zatečeni kada su vidjeli da se u končanoj verziji pojavila i odredba koja zabranjuje financiranje referendumskih aktivnosti i referendumske promidžbe udrugama, zakladama i fundacijama, uz izuzetak udruga radnika i poslodavaca.

''Čini se da se time želi suziti okvir udrugama da iniciraju referendumske kampanje i mislim da bi to bilo jako loše bilo osobito stoga što političkim strankama nije zabranjeno financiranje referenduma. Nema razloga da se posebno udruge diskriminiraju niti je jasno zašto su posebno izuzete udruge poslodavaca i sindikata'', poručio je predsjednik Upravnog vijeća GONG-a Nenad Zakošek.

Naime, udruge jesu sudjelovale u izradi zakona kroz radnu skupinu i tada te odredbe nije bilo u prijedlogu, no nakon što je dokument otišao na javno savjetovanje te kasnije prošao kroz Vladu, pojavila se sporna odredba.

Bizarno - opisuje namjeru Vlade predsjednik Upravnog odbora Zelene akcije Bernard Ivčić koji podsjeća da su posljednje lokalne referendume poput onog o golfu na Srđu, Plominu C ili termoelektrani Ploče pokrenule upravo udruge civilnog društva.

''Onemogućavanjem udrugama da te kampanje financiraju izmiče nam se jedna od ključnih poluga za donošenje odluka. Ako bih to htio usporediti, to je kao da kupujete novi automobil koji je bolji, manje troši goriva, udobniji je, ljepše izgleda, ali pritom vam ukidaju vozačku dozvolu. To je ono što se sada događa udrugama'', kazao je Ivčić.

Iako se zabrana financiranja referendumskih kampanja ne odnosi na sindikate, oni su se ovaj put solidarizirali s udrugama. Očito je, kaže šef sindikata Preporod Željko Stipić, da se premijer Zoran Milanović odlučio razračunati s neposrednom demokracijom. Prvo je, kaže, krenuo sa Zakonom o računovodstvu neprofitnih udruga, nastavio s prvim čitanjem Zakon o referendumu, a ovo sad treći je čin te priče.

''Bojim se demokracije koja će se svesti na jedno oko u glavi; demokracija funkcionira u posrednoj i neposrednoj i ta dva oblika se trebaju nadopunjavati u zdravim demokratskim društvima. Ali mi očito pripremamo teret za neko drugo društvo. Moramo stati zajedno i poručiti vrlo jasno Zoranu Milanoviću – škopljenje demokracije na način na koji ste vi to zamislili u Hrvatskoj neće proći'', poručio je Stipić.

Podsjetio je da su se sindikati i udruge ujedinili u posljednje dvije referendumske inicijative - onoj o outsourcingu i Ne damo naše autoceste.

Te inicijative, iako na kraju referendumi nisu bili raspisani, bili su uspješne jer je Vlada odustala od svoje namjere, kaže i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

''Ono što krasi ove dvije akcije upravo je transparentnost trošenja sredstva. Prvi se put dogodilo da su inicijativa protiv outsourcinga i Ne damo naše autoceste nakon akcije transparentno pokazali sve troškove, a dio sredstava dolazio je i iz udruga, no u tim sredstvima nije bilo ni Todorića, ni Tedeschija, nije bilo ni Ježića, svih onih koji danas dobro profitiraju od svojih akcija'', kazao je Stanić poručivši da će se sindikati s udrugama i dalje boriti da ovakav rigidan zakon ne prođe u Saboru.

Zakon o financiranju političke aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Vlada je u saborsku proceduru odaslala još prije mjesec dana, ali sutra će se o njemu očitovati resorni Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Iako sam zakon donosi razne novine i oko financiranja izbornih kampanja, upravo je uređivanje financiranja referendumskih kampanja ono što se po prvi put jasno definira zakonom. Tako se zakonom utvrđuju izvori i način financiranja referendumske aktivnosti i referendumske promidžbe iz vlastitih sredstava i iz donacija, utvrđuje se obveza otvaranja posebnog računa za financiranje referendumske aktivnosti i referendumske promidžbe, ograničavaju se dopušteni iznosi donacija i troškova za financiranje navedene promidžbe, uređuje se pitanje nadzora i transparentnosti financiranja, vođenja poslovnih knjiga, utvrđuje se obveza podnošenja financijskih izvještaja i izvješća o donacijama, troškovima i medijskom oglašavanju referendumskih aktivnosti i referendumske promidžbe nadzornom tijelu (Državnom izbornom povjerenstvu), te njihova javna objava, kao i sankcije za kršenje odredbi koje se odnose na financiranje referendumske aktivnosti i referendumske promidžbe.
 
 
Izvor: Tportal
Autor: Maja Šurina
Foto: Pixsell / Patrik Macek
Objavljeno: 27. 4. 2015.