Novi se premijer izrugivao sa svojom prethodnicom Jadrankom Kosor, koja je proputovala Hrvatsku uzduž i poprijeko ne bi li prisustvovala otvaranju kanalizacija i vodovoda, sa Sanaderom koji je nekoliko puta svečano otvarao radove na pelješkom mostu, i bulumentom HDZ-ovih ministara koja bi se uoči izbora nacrtala na svakoj iole značajnijom lokalnoj baušteli.

Ususret izborima

No, tri godine poslije premijer je, suočen s lošim rejtingom i izvjesnim porazom na izborima, odlučio promijeniti ploču. Prvo je u ožujku u Novoj Gradiški otvorio tvornicu “Atlantic grupe”, potom je posegnuo za škarama i presjekao vrpcu na otvorenju logističkog centra “Kauflanda” u Jastrebarskom. Otvorio je i dionicu ceste Buševec – Lekenik dugu 11 kilometara.

No, tu priči nije kraj. U ponedjeljak su mediji dobili obavijest da će premijer sudjelovati na otvorenju Dječjeg vrtića “Čavlić” u primorsko-goranskoj općini Čavle.

Koliko su dječji vrtići vrijedni, znaju svi roditelji koji svake godine muku muče da svoje mališane predaju na cjelodnevnu skrb predškolskim ustanovama. Zato je svaki novi objekt, hvalevrijedan uspjeh, bez obzira financira li ga lokalna ili državna vlast. Možda je, doduše, pomalo neobično što otvorenju dječjeg vrtića prisustvuje sam premijer, no i to je potpuno legitimna stvar. Ako je izgrađen javnim novcem, nije grijeh ako se njezin predstavnik vlasti poželi time pohvaliti. To redovito čine političari diljem Europe, a to su činili i Milanovićevi prethodnici u premijerskoj fotelji.

Problem je, međutim, što je Milanović – dok je bio u oporbi – takvo paradiranje kritizirao. Kada je njemu vlast došla u pitanje, objeručke ga je prihvatio. Pa sada samo čekamo da vidimo što je sljedeće.
 
MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ
 
 
Bizarna otvorenja
 
LIFT INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ
 
Godine 2003. u zgradi državne uprave, SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović prerezala je vrpcu na novome liftu.
 
PELJEŠKI MOST IVE SANADERA
 
HDZ-ov premijer svečano je prerezao vrpcu na gradilištu pelješkog mosta 2005. godine, a onda još jednom uoči izbora 2007. godine.
 
HAC I FIMI-MEDIA
 
Hrvatske autoceste su u razdoblju od 2005. do 2009. s “Fimi-Medijom” Nevenke Jurak sklopile poslove vrijedne čak 20 milijuna kuna. Ta je tvrtka za HAC organizirala svečanosti otvaranja svih radova na autocestama koje su se u tom razdoblju gradile.
 
DJEČJI VRTIĆ JADRANKE KOSOR
 
U jesen 2011. HDZ-ova premijerka svečano je u pogon pustila nove prostorije dječjeg vrtića u pastoralnom centru Sv. Anastazija u Svetom Kaji u Solinu. I završila u vicu o malom Perici, koji je dobio čokoladu i odmah se bacio na nju. No, mama ga je, sva u panici, odmah zaustavila. I kaže: “Nemoj, sine, teta Jadranka će to otvoriti!”
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Autor: MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ
Objavljeno: 2. 6. 2015.