S predsjednikom Nezavisnog cestarskog sindikata Mijatom Stanićem, upornim borcem protiv korupcije, razgovarali smo o negativnostima u cestogradnji, ali i pravednijim pravilima za održavanje referenduma.

Jeste li vi najpoznatiji sindikalac u RH ili više ljudi zna za, primjerice, Severa, Oreškovića ili Željka Stipića, vašeg suradnika u prikupljanju potpisa za tzv. referendum o referendumu?

- U referendumskim akcijama sigurno je najistaknutiji Stipić. On je na neki način i mene motivirao i dao mi snagu da krenemo u referendum o koncesiji. Prošle godine napravio je nešto dotad nemoguće, sa 17 sindikata prikupio više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma o “outsourcingu”. I u ovoj akciji je glavni nositelj i najčvršća karika. Ja to sigurno nisam.

Izvijestili ste da je prikupljen dovoljan broj potpisa pa bi referendum, ako ne bude opet problema s Ustavnim sudom, trebao biti održan. Što ćemo time dobti?

- Dobit ćemo to da će se ubuduće na referendumima građani moći izjašnjavati i donositi bitne odluke te sprječavati moguće negativne odluke vlade, koje bi mogle imati loš utjecaj na javni interes. Ako se refrendum ne bi održao i donio zakon da je potrebno gotovo 400 tisuća potpisa i da je prikupljanje isključivo u uredima državne uprave, jasno je da to više ne bi bilo moguće jer je prikupljanje potpisa izuzetno velik i težak posao. I više nikada u budućnosti se ne bi stvorili preduvjeti da se na tu temu održi referendum. To znači da bi neka neodgovorna vlast mogla rasprodati neku stratešku imovinu RH, raditi što hoće, nametati građanima nemoguće obveze, a oni ne bi imali mogućnost na to bilo kako utjecati. Bilo bi vrlo opasno za budućnost da ova referendumska pitanja ne prođu.

Je li mišljenje ustavnopravnih stručnjaka koje ste uključili u postavljanje dvaju referendumskih pitanja jamstvo da ih Ustavni sud ovaj put neće osporavati ili još imate razloga za neizvjesnost?

- Mislim da nema razloga za zabrinutost oko ustavnosti pitanja zato što su na njima radila dvojica profesora ustavnog prava,